Teknikstrul vid terminsstart

Göteborgs universitets hemsida gu.se ligger i omgångar nere. Orsaken är ett sedan tidigare känt problem som beror på hemsidans överbelastning. Samtidigt under förmiddagen har universitetet blivit utsatt för en server attack som härrörts till Turkiet. 

Idag väntas nya studenter checka in för terminsstart vid Göterborgs universitet. Men hemsidan gu.se har under större delar av dagen inte varit nåbar. Problemet väntas fortsätta under dagen och kan hålla i sig ända fram till på onsdag då nya hemsidan gu.se är igång. 
– Den här typen av problem är vanliga vid just en treminsstart när stora toppar skapas då alla ska hitta information samtidigt, säger Ricardo Berrio, IT-systemspecialist vid Göteborgs universitet. 

Paralllellt med den egna belastningen utsattes univerisitetet även för en så kallad d-dos-attack. Den kunde spåras till Turkiet och IT-enheten jobbar för närvarande med att reparerar dess åverkan.
– Vi hanterar den här typen av attacker ett par, tre gånger om året. De går ut på att en server skickar tusentals, ibland fler, kallelser till vårt webbkluster och därmed belastar det så pass mycket att den slår ut vårt system, säger Ricardo Berrio.

De studenter som via gu.se försöker komma åt Studentportalen eller annan information på hemsidan, kan det fortsatt vara svårt och den digitala undevisningen kan komma att drabbas. 
– Det är vår portal som ligger nere. De digitla tjänsterna som Zoom har egentligen inte något med portalen att göra, men om man ska nå tjänsterna via just gu.se kommer man stöta på problem, nu när så många vill komma åt sidan samtidigt. Har man dock en direktlänk till en föreläsning eller annan information så går den att nå, säger Ricardo Berrio. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.