Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringens besked: höstens högskoleprov kan komma att hållas för begränsad grupp

Regeringen lämnar idag besked om att Universitets- och högskolerådet, UHR, tillsammans med landets övriga 21 lärosäten nu ges möjlighet att se över huruvida de som tidigare inte skrivit högskoleprovet, ska kunna göra det i höst.

För tre veckor sedan ställde Universitets- och högskolerådet, UHR, in höstens högskoleprovstillfälle. Tillsammans med Sveriges 21 universitet och högskolor, som anordnar provet, fattades beslutet då man inte kunde säkerställa att provet hålls utan risk för smittspridning. 

Beskedet har väckt stark kritik och så sent som igår krävde en majoritet i riksdagens utbildningsutskott att regeringen skulle se till att provet i höst genomförs. Utskottet ansåg framförallt att provet var viktigt för unga. Om inte alla ges möjligheten till att skriva är förslaget att en begränsad grupp, förslagsvis förstagångsskrivare – totalt cirka hälften av de beräknat 100 000 tusen som – i höst ges möjligheten till ett provtillfälle.
– Med denna lösning kan UHR begränsa antalet deltagare och därmed göra det möjligt för den som inte har ett giltigt provresultat att kunna skriva provet. Det är dock de ansvariga myndigheterna som måste bedöma när provet kan genomföras på ett smittsäkert sätt, sa Matilda Ernkrnas, minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff tidigare idag.

Sedan tidigare har regeringen fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för gamla provresultat. Samtidigt gavs UHR i uppdrag att ta fram tre prov per år mellan 2021 och 2023, som en kompensation för höstens inställda tillfälle. Sedan tidigare har UHR:s generaldirektör Karin Röding på sin blogg skrivit att UHR föreslår två prov till nästa vår, då med förutsättningen att höstens provtillfälle ställs in eftersom arbetet med att ta fram nya prov är så pass omfattande. Sannolikheten att dagens besked om ett begränsat prov redan till hösten bedömer hon som lågt:
– Jag tror att det blir svårt. Vi har diskuterat begränsningar under sommaren, men om universitet och högskolor anser att de kan genomföra provet i höst måste jag få återkomma till, säger Karin Röding i en intervju med TT.

Regeringens besked träder i kraft den 31 augusti.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.