Foto: Violetta Kovacka.

Förbättrad bostadssituation för många studenter - dock inte i Göteborg

I spåren av coronapandemin har bostadssituationen förbättrats på flera håll i landet, det visar Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. I allt fler städer kan studenter erbjudas förstahandskontrakt till höstterminen men läget är fortsatt ansträngt i landets stora studentstäder, däribland Göteborg.


I rapporten som Sveriges förenade studentkårer, SFS, släppt framkommer att coronapandemins effekter har lett till att studenter på flera orter nu, i jämförelse med förra året, lättare får tillgång till studentbostäder. Enligt SFS är två av de främsta orsakerna den minskade närvaro av internationella studenter i Sverige samt att allt fler lärosäten ställt om till distansundervisning.

I Göteborg och de stora studentstäderna Lund, Stockholm,Uppsala, Halmstad, Skövde, och Visby är bostadssituationen fortsatt svår. I Göteborg krävs i genomsnitt 1,5 års kötid för att bli erbjuden ett korridorsrum genom SGS Studentbostäder.

Vid många av landets lärosäten har antalet utbildningsplatser utökats efter ett beslut som regeringen fattade tidigare i år. Enligt SFS finns en oro för hur det kan komma att påverka bostadssituationen om undervisningen återgår till att förläggas till campus efter det preliminära datumet den 31 oktober.

 

Spionen fortsätter att bevaka frågan. Är du student vid Göteborgs universitet, hur ser din bostadssituation ut i höst? Hör av dig till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.