Foto: Privat.

Växande intresse för odling på GU

Bland Göteborgs universitets studentföreningar finns något för de allra flesta. I takt med ett ökat intresse och medvetenhet kring miljö- och hållbarhetsfrågor har allt fler studentinitiativ och föreningar om ämnet vuxit fram. Spionen har pratat med Ruben som är med och driver GU:s grönaste grupp.

Bakom institutionen för Globala studier står gruppen Urban Gardenings frodiga odlingar i pallkragar och rabatter. Här träffas varje vecka en grupp studenter för att tillsammans lära sig om stadsodling och hållbart trädgårdsarbete. Projektet startade redan 2015 och var då en del av institutionen för Globala studier. Gruppen har genom åren blivit fristående men har i dagsläget ett nära samarbete med Sahlgrenska akademins miljöutskott, Sahlgrenska academy students for sustainability (SASS). Urban Gardening består idag av en handfull studenter från flera olika institutioner och drivs sedan ett år tillbaka av masterstudenten Ruben.
– Jag fick kännedom om Urban Gardening av en ren slump när jag deltog i hållbarhetsveckan Act sustainable för två år sedan. Jag tänkte att det skulle vara kul att gå med men glömde att anmäla mig. Det var först i september året därpå, som jag – när jag av en händelse passerade odlingarna påmindes om att gå med i gruppen, berättar Ruben. 

 Ruben som till vardags läser Masterprogrammet International Administration and Global Governance, vid Statsvetenskapliga institutionen, berättar att han med knapp erfarenhet om trädgårdsarbete och odling gick med för att lära sig mer.
– Jag hade inte så mycket erfarenhet innan jag gick med och det behöver man inte ha för att bli medlem. Det viktigaste är att man är intresserad av hållbarhet och trädgårdsarbete, resten lär man sig tillsammans.

Tillsammans med de övriga medlemmarna försöker Ruben ständigt utöka sitt kunskapsförråd genom youtube-klipp, trädgårdsböcker och genom att testa nya projekt. Även om fokus för tillfället ligger på att rensa ogräs och hålla odlingarna i fint skick jobbar de med odling året runt och anpassar aktiviteterna efter årstid.
– Vi försöker hitta sätt att arbeta och hålla oss sysselsatta året runt. I vintras anordnade vi olika workshops där vi bland annat lärde oss tillverka mini-terrarium i glasburkar. Vi har även haft en sticklingbytardag. Nästa projekt för den här säsongen blir att bygga och odla en örtspiral.

Under de senaste veckorna har Urban Gardening, som hittills varit en relativt anonym grupp med få medlemmar, fått in ovanligt många intresseanmälningar från studenter som vill gå med.
– Jag vet inte om det beror på att vi blivit omnämnda eller om det är för att trädgårdsintresset har fått ett uppsving under coronapandemin men vi har fått rätt många intresseanmälningar på kort tid, säger Ruben.

I början av pandemin berättar Ruben att gruppen var oroliga för att virusutbrottet skulle kunna bli ett hinder för dem men allt eftersom rekommendationerna blev tydligare har de kunnat anpassa sitt arbete efter det rådande läget. 
– Jag tror faktiskt att just denna typ av aktivitet är passande när vi befinner oss i en tid där man behöver hålla avstånd till varandra utomhus. Kanske bidrar det till att fler ändrar sin syn på trädgårdsarbete och börjar inse värdet av att bli mer självförsörjande under tiden som pandemin pågår, säger Ruben.

Har du gröna fingrar eller vill lära dig mer om odling och trädgårdsarbete? Besök Urban Gardenings Facebooksida för att få veta mer eller gå med i gruppen.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.