Foto: Eva Dahlin, UHR.

Rekordmånga sökte till höstterminen 2020

Rekordmånga sökte till höstens kurser och program. För första gången passerade antal sökande 400 000.

I natt stängde antagning.se sin anmälan till högskolans kurser och program för höstterminen 2020. Enligt Universitets- och högskolerådet, UHR, är det preliminära antalet sökande 407 025 anmälningar. Siffran är den högsta någonsin och visar på en ökning på 13 procent fler anmälningar än förra året.
- Jag tror att det är osäkerheten i samhället, det är ofta så när det är kris i landet så söker man sig till utbildning. Man vill förkovra sig eller göra en karriärväxling. Med de osäkra tider vi har nu så är det inte konstigt med de väldigt höga siffrorna, säger UHRs generaldirektör Karin Röding i en intervju med Sveriges radio.

Anmälningssiffrorna är ännu inte definitivt sammanställda, men de preliminära siffrorna visar på en fjärdedels ökning på ansökningar till läkarprogrammet och hela 33 procents ökning till sjuksköterskeprogrammet. Som vanligt är det just yrken som psykolog, läkare och jurist som ligger i topp.

UHR kommer senare idag med en säkerställd statistik från denna antagningsomgång.

Skarmavbild 2020 04 16 kl. 10.36.48Källa: Universitets- och högskolerådet.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.