Foto: Privat.

Bianca avråddes från att resa hem

I januari bytte Bianca Bernardoni studierna i kemi vid universitetet i Pisa mot en termin vid Göteborgs universitet. När smittspridningen tog fart i Sverige kontaktades hon av sitt hemuniversitet som avrådde henne från att resa hem till Italien. Nu har Biancas studier flyttats  från GU:s kemilabb till det lilla studentrummet i Olofshöjd.

Bianca Bernardoni är 22 år och kom som utbytesstudent från Pisa universitet i mitten av januari. De två första månaderna i Sverige beskriver hon som helt perfekta. Men nu har hennes vardag förändrats, planer skjutits upp på obestämd tid och påskfirandet med föräldrarna ställts in. 
– Jag fick en riktigt bra start på min utbytestermin, de första två månaderna var jättebra och jag träffade många nya vänner men nu har allt förändrats. Mina föräldrar skulle komma och hälsa på, vi skulle fira påsk och göra utflykter men det går inte längre. Det är tråkigt att det inte blir av men vi har sagt att vi får komma tillbaka till Göteborg och göra det längre fram, säger Bianca.

Bianca berättar att många av de vänner hon lärt känna under utbytesstudierna sa upp sina hyreskontrakt och återvände hem. I hennes fall var det aldrig möjligt med tanke på hur situationen såg ut i Italien. 
– Många av mina vänner reste till sina hemländer men för oss italienska utbytesstudenter, och även de spanska, var det i princip omöjligt eftersom att situationen hemma snabbt blev så extrem, säger hon.

När smittspridningen började ta fart i Sverige hade Italien redan en allvarlig situation med många tusen smittade. Biancas hemuniversitet hörde då av sig och rekommenderade henne att stanna i Sverige. 
– Pisa universitet hörde av sig och rekommenderade mig att stanna i Sverige eftersom att situationen hade eskalerat i Italien. De sa att det var upp till mig att avgöra om jag skulle resa hem men det var aldrig ett alternativ kände jag. Alla direktflyg till Italien hade ställts in och mitt enda alternativ var att flyga via Nice eller Bryssel och sedan vidare till Rom. Det kändes för osäkert, tänk om jag inte hade kunnat ta mig vidare från landet där jag mellanlandat, säger Bianca.

För Bianca , som är kvar i Sverige och fortsätter att ta del av studierna från studentrummet i Olofshöjd ser studentlivet annorlunda ut än för några veckor sedan. Rummen i korridorerna har tömts på studenter, gymmet och caféet har stängt. 
– Det började märkas stor skillnad här på Olofshöjd för ungefär tre veckor sedan. Det är okej för mig, många vänner har lämnat men jag har fortfarande några kvar här. När allt det här började pratade vi om att vi skulle sitta i karantän tillsammans och var peppade på det. Det kändes lite ensamt när de lämnade eftersom att jag visste att jag skulle bli kvar, säger Bianca.

Men trots det är Bianca glad att hon är kvar i Sverige.
– Jag tror faktiskt att jag hade stannat kvar oavsett om jag hade ett alternativ eller inte. Dels  för att jag vill avsluta mina studier men också för att jag inte känner mig redo att avsluta min Erasmus-upplevelse, det hade känts som att jag gav upp om jag återvände hem. Tänk om jag hade rest till Italien och läget sett annorlunda ut redan om en månad? I så fall hade jag ångrat mitt beslut och det vill jag inte göra.

Hon fortsätter: 
– Sedan finns det vissa fördelar med att vara kvar här jämfört med att åka hem, här kan man fortfarande gå ut och röra sig fritt. Jag kan gå ut i skogen och promenera när jag vill det och jag kan fortfarande träffa mina vänner utomhus. Samtidigt hade det funnits andra fördelar hemma - jag hade varit med min familj. Det finns alltid för- och nackdelar, hur man än gör.

Studierna har nu flyttats från föreläsnings- och labbsalar in till studentrummet. Bianca tycker att omställningen har fungerat bra även om hon saknar den sociala kontakten med kursarna.
– Det är stor skillnad för alla inblandade, såväl för lärare som för studenter men jag tycker att alla anstränger sig och gör det bästa av situationen. Det hade varit trevligt att kunna träffa kurskamraterna och kunna luncha ihop men jag vill inte klaga. Vi måste alla vara flexibla och anpassa oss utifrån de förutsättningar vi ges. I de här tiderna tror jag att man får försöka fokusera på det positiva. För min klass är det en fördel att vi är så få, det gör att vi alla kan delta i videosamtal på zoom och se varandra. Vi kan ställa frågor direkt till lärarna och det är toppen, säger Bianca. 

Trots att utbytesstudierna inte blev som hon hade föreställt sig ser Bianca är hon glad för att hon fick en bra start och att hon har vuxit genom den nya upplevelsen. 
– Jag hade två helt perfekta månader där jag träffade massa nya vänner och hann upptäcka Göteborg. Jag gillar verkligen Sverige och allt funkar bra även nu men jag saknar såklart Erasmus-upplevelsen som jag nu går miste om. Men jag tror att den här situationen har fått mig att mogna på andra sätt. Jag är här helt på egen hand utan familj och vänner, jag måste kolla upp allt själv och jag har fått nya insikter. Jag har börjat reflektera mer över politik och sjukvårdssystem, sånt som jag inte har tänkt på så mycket innan. Det kanske inte var den erfarenheten jag hade föreställt mig men jag är glad för den ändå, säger Bianca. 

 Från och med idag får vi följa med Bianca och ta del av hennes pluggvardag. Följ henne på Spionens instagram @tidningen_spionen och på Facebook - gbgspionen

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.