Foto: Privat.

GU:s första utbytesstudent i Estland fastnade i Sverige

Daniel Johansson tog som första GU-student steget till att studera i estniska Tartu. En utbytestermin, med det ryska språket i fokus. Men under en visit i Sverige ändrades hans planer helt - flygen till Estland ställdes in och Daniel fick avbryta sina utbytesstudier.

Daniel Johansson hade länge sett fram emot att plugga i Estland. I februari gick flyttlasset till landets näst största stad, Tartu, och Tartu universitet för en vårtermin genom Erasmus utbytesprogram.
– Jag kom till Estland i början av februari och kände direkt att jag trivdes där. Att åka på utbytesstudier är något av en dröm som jag alltid haft, berättar Daniel.

Av personliga skäl behövde Daniel kort efter sin ankomst resa hem till Sverige. Vid den tidpunkten hade smittspridningen ännu inte tagit fart i varken Estland eller Sverige men trots det tog Estland hårda åtgärder i bekämpningen av coronasmittan i samband med att Daniel skulle resa hem till Sverige. 
– Estland var snabba med att införa ganska drastiska restriktioner trots att de inte hade många fall av corona. På en vecka gick det från lugnt läge till “nu måste jag nog åka”. På grund av det tänkte jag att det nog var bäst att åka hem tidigare för att riskera att inte fastna ifall de skulle stänga gränserna. Det var ett konstigt beslut att fatta just där och då men såhär i efterhand var det nog tur. Jag skulle förmodligen inte ha kommit iväg därifrån om jag rest någon vecka senare, säger han.

92812247 1048825312153640 20421804988301312 nRådustorget i Tartu. Foto: Privat.

Väl hemma i Sverige hoppades Daniel att han skulle kunna återvända till Tartu även om han snabbt började ana att det skulle bli svårt. 
– Det var min förhoppning då och jag hoppas fortfarande att det ska gå även om det känns lite naivt. Min plan var att komma hem tillfälligt för att sedan återvända men det går inte just nu. Estland har stängt sina gränser men eftersom att jag har uppehållsrätt där hade jag fått komma in. Ett tag funderade jag till och med på att åka via Finland men även de har stängt sina gränser, berättar Daniel. 

Trots att han inte kan återvända till Tartu kan Daniel ändå ta del av undervisningen från Göteborg. Tartu har liksom många andra Europeiska lärosäten ställt om till att undervisa på distans. 
– Mina lärare i Tartu var tidigt ute med att informera oss om att de förberedde sig för distansundervisning. Det funkar okej att ta del av studierna på distans men jag kan inte prata lika mycket ryska som jag hade gjort om jag varit kvar där. Det är inte optimalt, men man får göra vad man kan och försöka anpassa sig efter den nya situationen.

Tiden i Estland blev alldeles för kort och inte alls som Daniel tänkt sig, men även om han känner viss besvikelse över det berättar han att han gärna vill ha revansch när läget är annorlunda. 
– Det är klart att det är en besvikelse och jag kan känna att det är mycket potential som gått förlorad. Dels alla nya vänner som jag lärt känna och nu inte kan träffa men också att få insyn i kulturen. Det är kul att vara på en ny plats och känna sig hemma där men det kommer en tid efter corona när det finns möjlighet till sådana upplevelser igen.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.