Foto: Pexels/CC00.

Erasmus-utbytet blev en kort historia

För Arian från Düsseldorf blev det terminslånga Erasmus-utbytet inte som planerat. Efter mindre än två månader lämnade han Göteborgs universitet på grund av coronasmittans framfart, ett beslut som inte var lätt att ta. Nu är han tillbaka hos sin familj i hemstaden där han fortsätter ta del av distansundervisningen.

Arian är 23 år gammal och kommer som utbytesstudent från Muenster, Tyskland. I februari bytte han studier i matematik vid i Muenster mot Göteborg för att studera en utbytestermin genom Erasmus utbytesprogram. Men att det skulle bli just Sverige var inte helt självklart. 
– Jag har alltid velat studera utomlands under något skede och från början funderade jag på bland annat USA, Kina eller Israel. När det väl var dags för mig att se över möjligheterna att studera utomlands kom jag fram till att mina tidigare tilltänkta alternativ inte skulle funka. Min lärare tipsade mig om att åka till Sverige och så blev det tillslut Göteborg, säger Arian.

Efter att ungefär en månad i Göteborg började smittspridningen ta fart på allvar. Arian var vid tillfället fortfarande övertygad om att situationen skulle lugna ner sig. 
– När läget förvärrades började vissa av mina vänner prata om att åka tillbaka till sina respektive hemländer. Jag var fortfarande inställd på att situationen skulle lugna sig och vi var alla ledsna över att en del av vännerna i umgängeskretsen skulle åka hem. Vi planerade för en avskedsmiddag för dem i mitten av mars, berättar Arian. 

Inom loppet av ett par dagar, efter att de första vännerna bokat sina hemresor, började allt fler i umgängeskretsen planera att återvända hem. Arian berättar att det blev som en snöbollseffekt bland vännerna och att allt fler blev oroliga för att gränserna skulle stänga.
– Det började komma rapporter om hur läget förvärrades i flera Europeiska länder och att en del länder började stänga sina gränser. Det var då vändpunkten kom för mig. Dagen efter avskedsmiddagen hade en annan tysk utbytesstudent beslutat sig för att åka hem och då kändes det inte längre rimligt att stanna kvar. 

– Allt gick så fort och kändes så osäkert, jag tänkte att – tänk om det blir en lockdown här? Då kände jag att jag inte ville riskera att fastna här i mitt rum i studentkorridoren i Olofshöjd med allt som det innebär. Vi är ju flera studenter som delar kök och många andra utrymmen tillsammans. Det kändes som att det bästa alternativet för mig var att åka hem och vara med familjen, även om jag aldrig kunde vara säker på vad som var rätt sak att göra, säger Arian.

Nu är han tillbaka hemma i Düsseldorf som tillhör en av de Tyska delstaterna som infört hårda restriktioner till följd av smittan.
Även om beslutet att lämna Göteborg var hans eget var det inte ett lätt beslut för Arian att fatta. Han trivdes bra och såg fram emot att bo i Göteborg hela terminen.
– Det jobbigaste med att lämna Sverige var att jag hade massa planer och att jag trivdes bra här. Jag och mina Erasmus-vänner hade planerat en resa till Lappland och tänkte bekanta oss närmare med Göteborg. Min första studieperiod var intensiv och krävde mycket av mig, därför hann jag bara bekanta mig med om området runt Olofshöjd, universitetet och de mest centrala delarna av Göteborg. Jag känner att jag gått miste om mycket och det var därför som jag ursprungligen ville återvända i maj för att få göra alla de där sakerna jag sett fram emot, säger han. 

Att återvända till Göteborg i maj, tror han inte längre är möjligt.
– Administrationen på Olofshöjd var väldigt hjälpsamma när jag berättade att jag ville flytta hem och funderade på att återvända i maj som jag tänkte då. Vanligtvis måste man säga upp sitt boende tre månader innan man flyttar ut men de lät mig säga upp kontraktet med en gång och meddelade att de skulle låta mitt rum stå orört ifall jag ville återvända. Men nu tror jag dessvärre inte att situationen kommer tillåta mig att återvända, berättar Arian.

Han fortsätter sina studier genom distansundervisning  hemifrån Tyskland - ett upplägg som han tycker har fungerat bra och som han kan se fördelar med - även om han föredrar undervisning på plats.  
– På ett sätt är det mer avslappnat, vilket är skönt, men jag tycker att man saknar något när man inte är på plats i skolan. GU har hanterat situationen väldigt bra och har varit snabba med att lösa allt det praktiska. Examinationerna görs smidigt via Canvas och föreläsningar via Zoom fungerar okej. Men jag har ändå kommit fram till att det är bättre att vara på plats i undervisningssalen även om jag - varje gång jag är där - känner att jag hellre hade legat kvar i sängen och snoozat, säger han. 

Arian kommer inte att återvända till Göteborg den här terminen och de planer han hade för terminen ändrades drastisk. Men han hann träffa nya vännerna från Erasmus-utbytet med vilka han håller kontakten och planerar för livet efter coronakrisen. 
– Vi fortsätter att hålla kontakten, det känns som om man kom nära varandra ganska snabbt. Nu pratar om allt kul vi planerar att hitta på när detta är över, säger Arian.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.