Foto: Privat.

GU-studenten Uwe Fromm i karantän i Norditalien

GU-studenten Uwe Fromm sitter i karantän i den sydtyrolska staden Bolzano i Norditalien. En vecka efter att han landade i den pittoreska staden, meddelade den italienska regeringen en total lockdown.

Uwe Fromm skriver sin master i European studies på forskningsinstitutet Eurac Research. Han kom till Bolzano den 22 februari för en fem månader lång utbytesperiod, men det blev inte som han hade tänkt sig.
– Jag såg en lång och lärorik period framför mig, där jag även möter våren på italienska uteserveringar med glass i solen. Nu har jag mer eller mindre varit på en och samma plats i tre veckor.

Den enda gången även han lämnar hemmet är när han ska ta sig ner för stadens branta backar till affären och tillbaka hem igen. En kvart till affären, men dubbelt så lång tid hem på grund av allt han måste bära - någon cykel har han inte hunnit skaffa - och på grund av de bergiga stråken.

View from my balcony 1

Förutom under några kritiska dygn i samband med att den italienska regeringen meddelade en lockdown för först norra delarna och sedan hela Italien, har han känt sig trygg och övertygad om att stanna tiden ut, till mitten av juli.
– När gränsen mot Österrike stängde kände jag att det började bli riktigt allvarligt. Därefter insåg jag att det var lika bra att stanna där jag var istället för att försöka dra igång en process med tillstånd och allt som en hemresa skulle innebära. Jag har så att jag klarar mig och alla runtomkring mig har varit helt fantastiska, GUs ansvariga framförallt som omgående skickade mejl till mig för att kolla var jag fanns och hur jag mådde. Det fick mig att känna att jag inte bara var en siffra i statistiken utan att de verkligen var måna om just mig.

Han räknar med att stanna i Bolzano tiden ut och hoppas kunna vara tillbaka på institutet inom en snar framtid. Än ser han dock inte ljuset i tunneln. Inga nya besked om lättande på restriktioner och hävande av förbud har meddelats eller väntas komma inom kort. Han är dock tacksam över att universitet och institutet samt ramarna för Erasmus plus-utbytet blivit mer flexibla och att han, trots frånvaro från institutet så småningom kan tillägna sig poängen. Handledningen sker helt online.

Hans mentor på institutet och hyresvärden för den lägenhet han hyr via AirBnb har också varit till stor hjälp. I staden Bolzano pratas både italienska och tyska, det språk som är Uwes modersmål, men informationen har inte alltid gått fram på just även tyska - det är då framförallt institutet har varit till stor hjälp. De har även försett honom med, vad han kallar för ’internet stickor’, laddade med extra surf så att han kan koppla upp sig för jobb och för att hålla kontakt med omvärlden. 
– Men det hade verkligen varit välkommet om jag också kunnat ladda ner film eller större filer. Nu jobbar och läser jag mest och försöker hushålla med uppkopplingen för att kunna ha möten online och hålla kontakt med familj och vänner.

Working from my kitchen living room table 3

Den här helgen skulle han och kursarna ha samlats i Bryssel och firat hans 25-års dag, men det blev det givetvis inget av. Födelsedagen fick firas hemma med en köpt tigerkaka, ett gott vin och en stor närvaro på nätet.
– Jag brukar vara dålig på att svara när folk skickar grattishälsningar, men den här gången värmde de verkligen alldeles extra.

Från och med idag får vi följa med Uwe och ta del av hans karantänvardag. Var finns han, vad ser han från sin balkong, hur ser det ut där han handlar, vilka säkerhetsåtgärder vidtar han då? Följ honom på Spionens instagram @tidningen_spionen och på Facebook - gbgspionen

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.