Foto: Kevin Bell.

GU-studenten Tanya kan vinna stor Microsoft-tävling

Årets tech-tjej är en utmärkelse som delas ut av Microsoft i syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar. Nu har de tio nominerade till årets tech-tjej utsetts och en av dem är GU-studenten Tanya Singh.

Efter att först ha läst juridik och sedan till lärare tog Tanya klivet över till tech-världen och läser idag Systemvetenskap vid Göteborgs universitet. Steget till att nominera sig själv var inte helt självklart.
– Det var fler från min klass som hade skickat in en nominering och tyckte att även jag skulle göra det, men jag tänkte mest: inte ska väl lilla jag? Sen var det fler i min närhet som pushade mig så tillslut skickade jag in ett CV och en motivering om varför att värdesätta arbetet för en mer jämlik tech-bransch, hur jag arbetar med det och hur man kan arbeta vidare med det.

Men vad är då en tech-tjej, enligt dig?
– För mig är tech allting som angränsar och vidrör teknik. Oavsett om någon läser IT eller tar ingenjörsvägen vidare till ett yrke inom teknik. Och vilken tjej som helst som är intresserad av IT eller teknik överlag är för mig en tech-tjej.

Hur förestälelr du dig att du kommer att jobba i framtiden?
– Just nu är jag väldigt sugen på att lära mig mer om Machine Learning, alltså maskininlärning. Vår utbildning har inte så mycket av det. Dock är vi under ett och ett halvt år av utbildningens totalt tre, fria att läsa vad vi vill och då tänker jag att jag kanske ska gå vidare med det.

Machine Learning, vad är det?
– Ett extremt förenklat exempel på det är att man tränar maskiner till att förstå vad de ska göra på egen hand.

Hur tycker du att utbildningen har varit hittills?
– Det är en bred utbildning. Vi kommer in på både det tekniska och organisatoriska. Ledarskap och entreprenörskap är något som eftersöks internationellt och nationellt och att då få det genom utbildningen och lära sig olika arbetsmetoder parallellt med det tekniska är verkligen värdefullt. 

 Du är en av eldsjälarna bakom utskottet Ctrl-IT inom IT-sektionen på GU berätta mer om det!
– Ctrl-IT startade jag tillsammans med några tjejer i vår klass. Det är ett utskott under IT-sektionen där vi arbetar för att främja och stärka tjejer och ickebinära på programmet. Vi vill uppmuntra tjejer och ickebinära att söka sig till vår utbildning och det gör vi bland annat genom att planera events inom universitet där vi lyfter vår fråga men vi har även pratat med gymnasieskolor och grundskolor där vi vill komma ut och informera yngre om att tröskeln till utbildningen inte är så hög.

Men tillbaka till nomineringen – hur känns det?
– Det känns verkligen häftigt! Vi får besked nu i början av mars om vilka tre av oss som är nominerade som kommer att gå vidare till final. Men oavsett hur det går så har jag redan fått möjlighet att nätverka med de andra kandidaterna som i sin tur har engagemang i andra föreningar och tillsammans kan vi redan göra mer och större saker. Jag kännare mig redan som en vinnare bara genom att vara en av dem tio nominerade.

Hur det kommer att gå för Tanya vet vi den 19 mars då Universum Awards-galan hålls på Nalen i Stockholm. Vinnaren kommer bland annat att få en egen mentor på Microsoft, bli förebild och ambassadör för tech-intresserade ungdomar i hela landet och få bli medlem i ett nätverk av tidigare finalister som nu är verksamma i branschen.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.