Nora Myrne Widfors. Foto: Jakob Sundin.

Från Studenternas hus till Washington DC

Förra året var Nora Myrne Widfors ordförande i Göteborgs universitets studentkårer – ett förtroendeuppdrag som tog henne på ett besök till Washington. Nu är hon tillbaka för en hel termin i staden som är ett politisk maktcentrum. Denna och nästa vecka kan ni på Spionens Instagram och Facebook följa med Nora i hennes Washington-vardag. Men först – en kort bakgrund!

Berätta, hur kom det sig att det blev Washington?
– Jo, förra året följde jag med universitetsledningen på en delegationsresa till USA:s östkust, där vi bland annat besökte ett event som anordnades på och av Svenska Ambassaden i Washington D.C. Jag fascinerades av både Washington och ambassaden, och när jag nu ville praktisera en termin under min master kändes det självklart att söka till Washington. De har också en enhet för forskning, innovation och högre utbildning, vilket ju är precis de frågor som jag sysslade med under mitt år som ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, och det var alltså givet att det också var den enheten jag sökte till. 

 

Hade du några andra alternativ?
– Ja! Jag var faktiskt helt inställd på att jag skulle hitta en praktik i Stockholm, men kunde såklart inte tacka nej när jag blev erbjuden den här praktiken. Jag tror att det är bra att ändå söka en del praktikplatser om en vet att en verkligen vill göra praktik, men inte så många att kvalitén på ansökningarna blir lidande. 

 

Hur har de första veckorna varit?
– De har varit väldigt intensiva! Först och främst började tiden här med en utförlig introduktion, som gick igenom ambassadens arbete avdelning för avdelning. Korvstoppning var ett begrepp som användes flitigt, men det beskriver också situationen oerhört väl. Den här typen av introduktion var dock nödvändig för att snabbt sättas in i den kontext jag kommer befinna mig i kommande månader – det ligger förstås i allas intresse att praktikanterna kommer in i arbetet så snabbt och smidigt som möjligt. Jag vet inte om jag är helt där än, men jag känner mig absolut tillräckligt insatt för att kunna ta för mig lite mer i det dagliga arbetet nu.

 

Vad får du göra?
– Till stor del handlar arbetet på ambassaden, och kanske särskilt arbetet för praktikanterna, om att förstå sin egen roll och ta ansvar för att ett relevant arbete utförs. Mycket av det dagliga arbetet går alltså ut på att knyta kontakter, sätta sig in i diverse pågående projekt (framförallt inom forskning och innovation, som är min avdelnings huvudfokus), och sedan producera användbart material utifrån det. Den färdiga produkten kan därför ta olika skepnader, och komma i form av ett anordnat evenemang med en ny samarbetspartner, ett blogginlägg om en ny innovationssatsning, eller en rapport som skickas ”hem” till UD i Stockholm. 

 

Hur är stämningen (bland dig och de andra praktikanterna)?
– Än så länge – oväntat bra! Som i vilken uppsättning människor som helst så kommer du hitta punkter där det skaver lite mer, men jag försöker se det som tillfälle att utvecklas, debattera eller kanske stå upp för mina grundprinciper. Dynamiken som uppstår i en grupp människor, där alla är helt nya för varandra, som sedan intensivt tvingas umgås med varandra i princip dygnet runt då vi både bor och jobbar tillsammans, kan en såklart skriva långa avhandlingar om. Men tack vare att både de andra praktikanter och alla på ambassaden är väldigt fina och genuina människor, är jag övertygad om att stämningen kommer fortsätta vara god. 

 

Vad hoppas du få ut av praktiken?
– Massvis! Praktisk erfarenhet från en utlandsmyndighet, kunskap om ambassadens arbete och Sveriges relationer och samarbeten med USA, möjligheten att få sätta sig in ännu mer i amerikansk politik och följa med i valrörelsen här, goda vänner bland praktikanter och andra, och upplevelsen av att få leva i ett land som USA! Listan kan fortsätta i oändlighet.

 

Någon särskild fråga som du kommer att engagera dig i?
– Något som jag naturligtvis engagerar mig i lite extra nu är innovation, forskning och högre utbildning, vilket också råkar vara namnet på min enhet (hehe). Allvarligt talat är det dock ett område som känns relativt bekant med tanke på min erfarenhet, och något som känns lite extra viktigt i dagsläget, i och med att den nuvarande administrationen här i USA ser på dessa frågor på ett sätt som känns lite obekant för mig och de flesta svenskar. Självklart kommer jag utöver detta även följa med i valrörelsen här – det är, som alla vet, ett jämnare primärval än någonsin, med mycket på spel.

 

Hur stor är chansen att du blir kvar?
– Inte särskilt stort – jag gillar ändå mitt Sverige! USA kan vara ett väldigt knepigt land att leva i, särskilt när en är van med svensk standard på saker och ting, och jag känner mig ännu mycket mer bekväm med det svenska systemet, på så många sätt. Jag tycker det här är en fantastisk möjlighet, och det finns mycket att uppskatta med min tillvaro här i D.C., men jag är inställd på att detta ”bara” ska vara en upplevelse och upptäcktsresa!

 

Vad kommer vi få se nu under de dagar vi får följa dig?
– Hur vardagslivet ser ut för en av alla hundratusentals Washington-tjänstepersoner! Ni kommer se att det verkligen är högt och lågt; till stor del är det ett vardagsliv som allt annat, som handlar om att gå upp för tidigt, ha några uttråkade stunder på jobbet, handla och laga mat. Men det finns också aspekter och detaljer av detta vardagsliv som är olikt något annat jag har upplevt – känslan av att befinna sig där allting händer, möjligheterna att utforska den mycket intressanta historian detta land har, och chansen att få komma nära – och kanske till viss grad påverka – de beslut som fattas på allra högsta politiska nivå.

 

Namn: Nora Myrne Widfors
Ålder:
25
Bor/bott i:
Washington DC/Göteborg
Pluggat: 
Kandidatprogram i Globala studier, franska 1 i Aix-en-Provence
Pluggar nu: 
Masterprogrammet International administration and global governance
Siktar på att ta examen i:
Masterexamen i statsvetenskap

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.