Foto: Violetta Kovacka.

Anders Thorslund, fortfarande veteran på GU

För två år sen var Anders Thorslund Göteborgs universitets äldste student. Idag, fortfarande student, dock inte äldst. Med över 550 poäng i bagaget och en ny termin att gå i mål med, känner han att utbudet nu börjar glesna.

Vi når Anders en solig dag bara veckan in på terminsstarten. Är han fortfarande student?
– Jag har precis gått upp och börjat titta på min hemtenta, sen tänkte jag gå ut i solen.

Vad skriver du tenta i?
– Jo, det är höstens kurs, ”Skapelsemyter och initiationsriter”. Den var inte särskilt spännande. Men nu börjar en ny kurs, som tur är.

Så du pluggar fortfarande?
– Det gör jag. Nu under våren läser jag en ”Från Homeros till Petrarka”. Vi börjar med introduktion idag så jag vet inte vad att säga om den. Jag hade egentligen sökt och kommit in på en till 7,5-poängskurs, nämligen Marinbiologi, men det kände jag blev för mycket.

Men du läser på distans?
– Ja, det är föreläsningar på skärmen. Jag föredrar distans numer. Då slipper jag ta mig upp till Humanisten och nu har jag blivit så pass mycket äldre att det inte blir någon studentgemenskap. När föreläsningen är digital så vet man inte hur gamla folk är. Man ägnar sig åt diskussioner. För mig är det även en fördel att välja när på dagen jag kopplar upp mig, att jag inte behöver följa ett schema. Den sociala aspekten är viktig men jag känner inte att jag skulle platsa i en sån grupp. Då har jag just en sån grupp på Senioruniversitetet.

Läser du även där?
– Dit går jag på tisdagar och pratar italienska med ett gäng pensionärer. På GU har de skrotat italienska av någon märklig anledning. Det är synd att man inte kan läsa ett kulturspråk, som italienskan är, här i Göteborg.

Vad tycker du om kursutbudet på GU?
– Det har varit bra, men nu börjar det glesna. Men jag kommer inte söka mig till något annat universitet för det.

Kursen i vinkunskap har varit populär.
– Det har jag hört! Att det ska ha varit rusning till den kursen. Men jag är inte övertygad.

Hur känns det, kommer du fortsätta även till hösten?
– Det ämnar jag göra, men orken är inte densamma. Det får bestämmas från den ena terminen till den andra.

Kanske att det även blir någon sommarkurs?
– Nähä du! På sommaren ska jag definitivt inte läsa på universitetet. Då ska jag sola och bada, fiska och ta det lugnt.

Det var ändå två år sen som vi träffades sist. Då hade du inte heller några planer på att sluta plugga. Är det något som förändrats sen dess?
– Jag känner att jag blivit äldre sen sist. Jag orkar inte lika mycket men suget finns där. Och jag har som sagt inga studentkamrater att prata med men min fru läser kurser på sitt håll och jag har henne, så det är väldigt bra. Det bidrar till studiemotivationen.

Du och vi på redaktionen fick en del respons på din medverkan sist.
– Ja, för det är väldigt lite känt att man kan läsa på universitetet som äldre. Många var och blir förvånade. GU borde verkligen ägna sig åt att sprida mer information om det. Men det beror ju på om de är intresserade av att ha fler äldre?

Men du som har läst så mycket, har du några tips till andra som precis ska börja?
– Det finns alltid nya saker att lära sig och man ska vara nyfiken så länge man kan och orkar. Det är kul att lära sig nya saker. När det kommer till det praktiska så är det en väldigt lång period mellan det att man söker till kursen och kursstart. Folk kanske inte vill planera så lång i förväg. Det är inte mycket att göra åt det. Man får bara anpassa sig. Sen är en sen anmäla är ett tips. Det för dem som alltså inte kommer in. Jag har inte utnyttjat det själv, dock har jag ofta blivit reserv och det har lärt mig att det löser sig.

Då ska jag bara skriva ner det…
– Ja, kan du få ihop någon artikel om det här? Sen kan du gärna tillägga att så som Ladok ser ut idag är ett nej, nej, nej. Förr i världen kunde man ta ut ett studieintyg, där varje avslutad kurs hade en rad men numer skriver den ut alla rackarns delkurser som ingår och det blir en massa andra rader med. Det är inte alls överskådligt. Varför de ändrat har jag ingen aning om. Det blir ju besvärligt för mig med så många poäng.

Okej, men då måste jag bara fråga i vilket syfte du printar studieintyg?
– Det är bara för min egen skull och så att jag kan skryta för mina barn.

 

Anders Thorslund

Tidigare yrke: Miljö- och folkhälsoplanerare.
Alma mater: Chalmers.
Ålder: 84 år. Den äldsta studenten vid GU idag är 86 år. Den äldsta studenten genom tiderna var 92 år då han höll på med en doktorandutbildning år 2000.
Här kan du läsa vår tidigare intervju med Anders:
"ATT VARA ÄLDST KÄNNS INTE NÅGOT SPECIELLT".

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.