Foto: Pixabay/Creative Commons CC00.

Sen examen sänker pensionerna

En ny rapport från pensionsbolaget Skandia visar att svenska studenter riskerar att få många kronor mindre i pension än väntat. Den främsta anledningen är att svenska studenter är bland de äldsta i Europa när de tar sin akademiska examen.

En ny rapport från pensionsbolaget Skandia visar att svenska studenter riskerar att få många kronor mindre i pension än väntat. Den främsta anledningen är att svenska studenter är bland de äldsta i Europa när de tar sin akademiska examen.

Examensåldern för en svensk student är i snitt 28 år och för vissa grupper ännu högre, vilket får stora konsekvenser för den slutgiltiga pensionen. En läkarstudent från Göteborgs universitet har en examensåldern på just 28 år och för att de ska kunna få en önskvärd pension, motsvarande 80 procent av sin lön, måste de spara över 2000 kronor extra varje månad under hela sitt arbetsliv.
– Att många studenter i Göteborgsområdet tar så sen examen gör att pensionerna riskerar att bli en besvikelse. Att bara försöka höja pensionsåldern så som politikerna nu gjort är ett alltför ensidigt fokus, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

I rapporten jämförs fem svenska universitetsstäderna. Göteborg ligger i linje med genomsnittet när det kommer till examensålder för kandidat- och masterexamen. Dock är examensåldern betydligt högre än den etableringsålder som Pensionsmyndigheten räknar med - 28 år för kvinnor och 29 år för män för en masterexamen från GU.  I de beräkningar som Pensionsmyndigheten gör, utgår de från att svenskarna i snitt börjar jobba när de är 23 år. Men den nya rapporten visar alltså att stora akademikergrupper inte alls klarar av ett så tidigt inträde i arbetslivet, vilket påverkar de framtida pensionerna.
– Tar man många år på sig att plugga färdigt, vilket många i Göteborg gör idag, behöver man spara ungefär dubbelt så mycket mer än om man studerat och tagit sin examen direkt efter gymnasiet. Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, säger Mattias Munter.

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.15.59

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.16.25

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.16.43

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.18.25

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.18.09

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.15.27

Skarmavbild 2019-11-13 kl. 11.15.47

All statistik är hämtad från "Akademikernotan". 

LÄS MER PÅ VÅR DEBATTSIDA:
"Lika viktigt det är som att jobba längre upp i åldrarna, minst lika viktigt är det att fler unga kommer i arbete tidigare."

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.