Alger i picknickkorgen

Sol, grill och picknick är en klassisk kombination. Men samtidigt är du kanske trött på torr pastasallad och att lägga en köttbit på grillen känns ohälsosamt för både kropp och klimat. Bara lugn, framtidens picknickkorg innehåller snarare rökta blåmusslor, musselkorv och friterade algchips.

I takt med att allt fler människor vill äta hälsosamt och hållbart har efterfrågan på fisk och skaldjur ökat. Samtidigt minskar de vilda bestånden i våra hav på grund av utfiskning och klimatförändringar.

Kristina ”Snuttan” Sundell, professor på GU:s institution för biologi och miljövetenskap samt föreståndare för Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, vars smeknamn bäst ”förklaras över en öl”, menar att Sverige behöver ta steget och börja odla mer i just haven.

– Det behövs för att minska trycket på de vilda fisk- och skaldjursbestånden men också för att det finns en enorm potential för ökad matproduktion i haven. Men vi ska vara rädda om havet och odla på hållbara sätt. Vi jobbar hela tiden på att få ut budskapet till både myndigheter och allmänhet om alla goa och nyttiga grejer som finns i havet, säger hon.

I framtiden är hon övertygad om att vi kommer att äta mer alger och flera olika typer av musslor och ostron.
– Kammussla, eller pilgrimsmussla som vi också säger, är ett exempel på en mussla som går jättebra att odla i Sverige. Det görs bland annat i Norge och på Island men inte här, ännu, säger hon.
Och om du vill uppdatera din picknickkorg med mat från havet finns det flera alternativ.

– Det första jag kommer att tänka på är att stoppa ner ett dussin ostron och en flaska champagne i korgen. Då får du inte glömma en bra handske och en kniv bara, så du kan öppna ostronen. Sen är det viktigt att tänka på att den mesta sortens sjömat är lite ömtålig. Behöver du promenera en bit innan du hittar din picknickplats är det alltså viktigt att tänka på att behålla en obruten kylkedja, maten får inte bli varm helt enkelt. Har du en grill däremot kan du lägga på algburgare och musselkorv. Eller varför inte grilla närodlade jätteräkor? Till det kan du röra ihop en sallad av späda vårskott från knöltång som du marinerar i lite vinägrett. Och kanske några chips av torkad sockertång på det, sen så är picknickkorgen full!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.