Foto: Halmstad högskola.

Årets studentstad finns i södra Sverige

Studentstaden som enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, 2019 är bäst av alla i Sverige är Halmstad! Staden omskrivs som ett utmärkt exempel på vad en stad och lärosäte kan uppnå genom nära samarbete med studenter och studentkår. Igår firades utmärkelsen på Högskolan i Halmstad.

Varje år delas utmärkelsen Årets Studentstad ut av Sveriges förenade studentkårer. Priset delas ut sedan 1999 till en stad som aktivt arbetar för att främja studenters situation och leverne. Några av kriterierna för en nominering är att det sker en samverkan och påverkan mellan staden och studenterna samt att studenterna och staden gör en gemensam ansökan. Bedömningen görs sedan utifrån att kommun, näringsliv och studenter i staden arbetar och planerar för att förbättra och utveckla studenternas roll och situation.

Det nära samarbetet mellan just lärosäte, kommun, studentkår och studenter i flera frågor samt projektet "Halmstad hjärta student" är några av Halmstads förtjänster till utmärkelsen. Enligt juryn visar staden genom sin inkludering av studenter en vilja att ge varje student den bästa möjliga studietiden.
– Jurygruppen är imponerade över det arbete studentkåren, lärosätet och kommunen gjort. I allt arbete sätts studenten i centrum men det läggs även stort fokus med att inkludera resten av staden. Det var också väldigt inspirerande att se lärosätets arbete och hur de där utgår från studenten i allt som rör utbildning, säger Jacob Adamowicz, ordförande i Sveriges förenade studentkårer i ett pressmeddelande. 

Samtidigt som Halmstads studentliv prisas, kom Göteborgs förenade studentkårer, GFS, för bara veckorna sedan med den hårda domen mot den egna staden: Göteborg är en riktigt dålig studentstad. I den undersökning som stadsledningskontorets Studentforum beställt i syfte att undersöka hur studentstaden kan bli bättre, jämförs Göteborg med just tidigare pristagare av Årets studentstad. Bostadsbristen lyfts fram som ett särskilt stort probelm, men även tillgången till möjligheter att socialisera och stärka gemenskapen bland studenterna omnämns som dåliga. 
– Vi vill att man slutar se studenternas situation som ett särintresse. Fler studentbostäder måste till och vi föreslår att förvaltningarna samarbetar för att göra processen att bygga bostäder effektivare, säger Viktor Holm, vice ordförande för GFS. 

I skuggan av Göteborgs utmaningar, firades Årets studentstad med en ceremoni på högskolan i Halmstad där Halmstads studentkårs ordförande Marielle Bock tog emot priset tillsammans med prorektorn för Högskolan i Halmstad, Pernilla Nilsson och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman.
– Att studenter trivs i Halmstad och vill vara kvar i Halmstad är helt avgörande för vårt näringslivs utveckling och näringslivet driver hela kommunen framåt, så detta är mycket viktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman om priset. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.