Socialdemokraternas Stefan Löfven blev så småningom Sveriges statsminister. Foto: Commons Wikimedia.

Opartiska medier i bevakningen av valrörelsen

Idag torsdag presenteras den senaste medievalsundersökningen av nyhetsmediernas rapportering av valrörelsen 2018. Undersökningen görs vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, där 1 645 artiklar och inslag granskats under valrörelsens sista fyra veckor. Resultatet: allianspartierna skildrades mest positivt ­– Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna mest negativt. Men medierna var inte partiska.

För 40 år sedan genomförde Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, den första undersökningen av nyhetsmediernas rapportering av valrörelser. Från och med valet 2018 har professorerna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck tagit över granskningen. Idag torsdag presenteras den senaste undersökningen, som numera görs i samarbete med Institutet för mediestudier, i Stockholm.

Det forskarna har undersökt är olika aspekter av nyhetsmediernas bevakning av valrörelsen utifrån artiklar och inskag från de stora nyhetsmedierna, det vill säga Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen, SVT Rapport, SR Dagens Eko och TV4 Nyheterna.. Bland annat har de tittat på hur mycket uppmärksamhet de olika aktörer och sakfrågor fått, i vilken utsträckning partierna fick negativ eller positiv publicitet samt mediernas användande av opinionsmätningar.
– Vi har inte funnit några tecken på partiskhet i medierna, även om Alliansen fick en mer positiv behandling än de andra partierna, jämfört med förra valet då det i princip var helt balanserat i alla medierna. Att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de som skildrats minst positivt beror till största delen på att de utsatts för mycket kritik från övriga partier, säger professor Bengt Johansson i ett pressmeddelande. 

De mest uppmärksammade sakfrågorna handlade om vård, miljö, invandring samt lag och ordning.
– Jag blev själv förvånad när jag i analyssvaren såg att vården varit det mest dominerande ämnet. Trots att jag följde valkampanjen nära och intensivt under tiden som den pågick, märkte jag det inte då. Men ämnena växlade under de här fyra veckorna. Torkan och skogsbränderna gjorde att miljöfrågan hamnade i fokus ett tag, men sammanlagt handlade det mycket om kritik mot regeringens LSS-politik och krav på högre löner inom vården, säger Bengt Johansson.

Undersökningen visar också att det är vanligare att nyhetsmedierna beskriver politiken som spel och strategi, snarare än att politiken handlar om sakfrågor och hur partierna vill lösa olika samhällsproblem.
– Detta är problematiskt, inte bara för att gestaltandet av politik som spel och strategi tränger undan bevakningen av politikens sakfrågor, utan också därför att tidigare forskning visar att det kan leda till minskat politiskt intresse och minskat förtroende för såväl politiker som medier, säger Jesper Strömbäck.

 

 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.