Agnès Varda. Foto: Wikimedia.

GU sörjer Agnès Vardas bortgång

Den franska filmskaparen och hedersdoktorn vid GU, Agnès Varda, avled förra veckan vid 90 års ålder. I dag fredag, en vecka efter hennes bortgång, har det som blev hennes sista film premiär på Hagabion. Gunilla Burstedt, lektor på Valand och initiativtagaren bakom Vardas doktorsutnämnande, minns en lika nyfiken som stilbildande filmmakare.


Sen Agnès Vardas bortgång förra fredagen har en hel filmvärld sörjt en filmregissör vars arbete resulterade i otaliga spelfilmer och dokumentärer. Varda var en del av den stilbildande franska nya vågen under 1950-talet och prisades senare vid såväl Oscarsgalan som vid de prestigefyllda filmfestivalerna i Cannes och Venedig.

Även Göteborgs universitet inspirerades av regissören som belönades med en hedersdoktorkrans vid den konstnärliga fakulteten 2008. Gunilla Burstedt, numer universitetslektor vid Akademin Valand, var då rektor för Filmhögskolan och den som låg bakom utnämningen.
– När Filmhögskolan startade vid GU 1997 fanns det inte så många filmutbildningar i Norden. De som fanns låg i Köpenhamn och i Stockholm och var väldigt traditionella spelfilmsutbildningar. Här i Göteborg ville vi i stället starta en auteurinriktad filmutbildning och Agnès Varda var själva sinnebilden för det. Att du äger din egen kamera och dina egna val, att du inte bara regisserar utan vill gestalta något eget, säger Gunilla Burstedt.

Agnès Varda myntade uttrycket cine-writing vilket innebär att alla beslut en regissör tar i skapandeprocessen, såsom musik, klippning, ljussättning och skådespelarregi, är moraliska ställningstaganden och att det är dessa som i slutändan skapar filmen. Och in i det sista skapade Agnès Varda. I Varda by Agnès, som har svensk premiär i dag, vände hon kameran mot sig själv. Gunilla Burstedt såg filmen på pressvisningen tidigare i veckan.
– Det känns hemskt att behöva säga att det är hennes sista film. Men det är som att det blir hennes testamente. Och det var vackert att få se filmen så kort efter hennes död. Jag var orolig att jag skulle gråta men det gjorde jag inte. I stället kände jag mig glad, jag kunde njuta av att höra henne prata och berätta om sina filmer, hennes inspirationskällor, hur och varför hon jobbat som gjort, säger Gunilla Burstedt och tystnar en stund innan hon fortsätter.
– Hon hade så mycket humor, en sådan närhet och en nyfikenhet för alla människor. På det sättet kändes hon odödlig och därför är beskedet om hennes bortgång overkligt, jag trodde hon skulle leva i evighet, säger Gunilla Burstedt.

 

I dag, fredag, klockan 18.15 premiärvisas Varda by Agnès på Hagabion. Under lördag och söndag visar Hagabion även Faces Places, en dokumentärfilm av och med Agnès Varda där hon tillsammans med den drygt 50 år yngre street art-konstnären JR reser genom den franska landsbygden för att skildra människors liv med hjälp av en mobil fotoautomat.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.