Foto: Jan Søndergaard.

Lär ut misstag

Trots att hon själv flytt storstan syns konstnären Sara-Vide Ericsons stora oljemålningar på gallerier och museum världen över. I morgon, onsdag, föreläser hon på HDK om vikten av att våga misslyckas.

När Spionen ringer är Sara-Vide Ericson precis i färd med att sätta på kaffe i sin ateljé på den hälsingländska landsbygden. Efter att ha tagit examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2009 ville hon bort från storstaden och för pengarna hon tjänat på sin första soloutställning köpte hon ett hus på landet utanför Uppsala. Men det räckte inte. Några år senare rörde hon sig därför ännu längre norrut då hon, tillsammans med sin man, återvände till trakten där hon växt upp. Paret tog över en gammal skolbyggnad i Viksjöfors, Hälsingland och sedan dess utgör det röda trähuset kombinerad arbetsplats och bostad för dem, deras dotter och två hundar. 

 Medan kaffet puttrar så berättar Sara-Vide Ericson att hon just nu befinner sig i ett mellanläge. Efterdyningarna från förra veckans vernissage i Köpenhamn gör att hon känner sig som ”att hon trillat av hästen och fortfarande ligger och sprattlar i sågspånet”. Men hon har inte tid att ligga på latsidan.
– Min nästa utställning är stor, tre gånger så stor som den i Köpenhamn, så det är mycket som ska göras. Det är skönt att vara tillbaka i ateljén och få måla men jag har ingen direkt idé eller något uttänkt tema. Istället försöker jag jobba intuitivt till en början. Det funkar ofta bra, efterhand brukar jag inse vilka byggstenar som saknas för att utställningen ska flyga, säger hon. 

Men innan dess ska hon alltså besöka Göteborg för att hålla föredrag på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK. Trots att hon under sin egen studietid skolkade från stora delar av den teoretiska undervisningen och därför är en ”analfabet” när det kommer till konstteori.
– Gästföreläsare kan vara inspirerande men också jävligt tråkiga. Jag minns hur ointressant det var att höra en färdigbakad konstnär berätta om hur lyckad den var. Som student ville jag istället höra om resan, hur personen kommit dit den var. Hur processen sett ut och vilka misslyckanden som skett på vägen. Jag tror att det är viktigt att vara bjussig med det där.

Vad har du gjort för misstag?
– Senaste gången jag höll föredrag visade jag upp en dålig målning jag gjort. Sen klippte jag sönder den i hundra delar och delade ut till publiken. Och det var en nygjord målning, duken luktade fortfarande olja. På så sätt blev det handfast, misstag i form av exempelvis dåliga målningar sker kontinuerligt, alla gör dem och det är viktigt att de måste få finnas.

Vad kan publiken mer förvänta sig?
– Att se bilder på mina målningar och att det förhoppningsvis syns en röd tråd som visar hur mitt konstnärskap utvecklats. Och att jag pratar fort, mitt attention span är lika kort som hos en tremånaders bebis, det behöver gå undan annars tappar jag koncentrationen!

Föreläsning

Vad: Konstnären Sara-Vide Ericson föreläser.
När: Onsdag 13 mars, kl 13:00-15:00
Var: HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Stora hörsalen 338

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.