Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen.

Nu avlivas hundarna

I mitten av januari fick Göteborgs universitet tillstånd att under sex veckor utföra djurförsök på sex labradorer, vilket Spionen och andra medier rapporterat om. Nu är denna sexveckorsperiod slut och hundarna kommer därmed att avlivas.

Spionen har i flera veckor rapporterat om labradorerna som används i ett djurförsök om forskning på tandimplantat, på Göteborgs universitet. Djurrättsalliansen har vid två tillfällen manifesterat för hundarna och även lämnat över 80 000 namnunderskrifter till universitetet som kräver att försöken avslutas.

Det var den 15 januari som Göteborgs universitet fick tillstånd av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd att inom ramen för forskning på tandimplantat inleda ett sex veckor långt djurförsök på sex labradorer. Igår, den 26 februari, tog denna period slut, och GU har inte gett något annat besked än att hundarna nu kommer att avlivas.
– Vi har fått indikationer på att hundarna kan vara döda. Man har tidigare kunnat höra hundarna utifrån laboratoriet ibland, men en säkerhetsvakt sade häromdagen till demonstranter utanför att ”idag kommer ni inte höra några hundar”. Universitetet har dock sagt att de inte kommer meddela när hundarna avlivats, utan att det kommer framgå av journaler som man kan begära ut, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har tidigare kritiserat bemötandet de fått när de försökt få till en dialog med Göteborgs universitet, och tror att universitetet försöker tiga ihjäl kritiken.
– Det verkar som att Göteborgs universitet tror att problemet bara försvinner när hundarna avlivats, men vi tror att det blir ännu större, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Göteborgs universitet har öppnat upp för en offentlig debatt kring djurförsök i allmänhet, något Djurrättsalliansen tackat ja till. Inbjudningar till denna debatt ska skickas ut denna vecka.

Djurförsöken på universitetet har även fått stor internationell uppmärksamhet. Medier i ett flertal länder har rapporterat om nyheten och både brittiske skådespelaren Peter Egan och komikern Ricky Gervais har uppmärksammat nyheten på bland annat microbloggen Twitter.

Sedan tidigare har musikproducenten Anders Bagge erbjudit sig att adoptera en av hundarna, och nu har även organisationen Rescue + Freedom Project i Hollywood erbjudit sig att bekosta hundarnas rehabilitering.

Djurförsöksetiska nämnden har också mötts av kritik inom forskarvärlden för att de godkänt försöken. I måndags skrev nio forskare från GU, Chalmers och Malmö universitet en debattartikel i Göteborgs-Posten där de kritiserade nämndens förmåga att göra avvägningar mellan djurens lidande och försökens nytta och uppmanade till att reformera nämnden.

Spionen har försökt nå Göteborgs universitet för en kommentar.

Spionens chefredaktör Aldijana Talić kommer medverka i kvällens Efter fem på TV4 med anledning av vår rapportering om djurförsöken. Start 17:00.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.