Foto: Mathilda Andersson Nwachukwu

Hoten mot GU ska polisanmälas

Djurförsöken på de sex labradorerna på GU har fått stor uppmärksamhet, såväl lokalt som internationellt. I svallvågorna av detta har forskare på den aktuella avdelningen hotats. Nu planerar universitetet att polisanmäla hoten.

 I januari i år blev djurförsöken som utförs på sex labradorer vid Göteborgs universitet allmän kännedom. Detta efter att Djurrättsalliansen manifesterat och lämnat in en namnundersamling till den aktuella avdelningen på Laboratoriet för experimentell biomedicin (EBM). Spionen har, tillsammans med svensk morgon- och kvällspress, rapporterat om uppmärksamheten kring hundarna men det stannade inte där. 

Nyheten om djurförsöken på GU väckte snart uppmärksamhet även i brittiska medier. Daily Mail, Independent och The Mirror har skrivit om hundarna, och både Downton Abbey-stjärnan Peter Egan och komikern Ricky Gervais uppmärksammade nyheten på Twitter.
– Vi har fått enstaka mail som vi vet kommer från studenter, men också en influx av engelskspråkiga mail efter publiceringarna i brittiska medier, säger Anna von Porat, kommunikationschef på Sahlgrenska akademins kansli.

I svallvågorna av detta började hoten komma, majoriteten digitalt. Forskarna på EBM har enligt GU:s säkerhetsansvarige, Jörgen Svensson, fått motta 100-tals hot. Vissa hot har även innefattat forskarnas familjer och nu planerar universitet att polisanmäla de hot som inkommit.
– Det är fruktansvärt. Vi samlar hoten och anmäler när det lugnat ned sig. Vår erfarenhet är att den här sortens händelser håller på under två till tre veckor men det här har fortsatt längre, säger Jörgen Svensson, som samtidigt vill betona att responsen från utlandet inte i första hand varit hotfull utan mer nyanserad än den svenska.

För en vecka sedan anmälde Djurrättsalliansen tillståndsinnehavaren för djurförsök på Göteborgs universitet. Det gäller två brott mot Djurskyddslagen, dels mot den paragraf som säger att alternativa metoder ska utvärderas vid djurförsök inom forskning, och dels mot paragrafen som reglerar kvaliteten på de utrymmen som hundarna förvaras i.

Under rapporteringen har Djurrättsalliansen aktivt tagit avstånd från de hot som kommit mot universitetet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.