Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg. Foto: Violetta Kovacka.

Professor fälld för forskningsfusk får stanna på GU

Den professor som fällts för två fall av oredlighet i forskning kommer inte att bli uppsagd. Rektor Eva Wiberg meddelar i ett pressmeddelande att universitetet dragit tillbaka varslet om uppsägning.

Professorn fälldes förra året för sitt andra fall av oredlighet i forskning. Första gången hen fälldes var 2017. Med anledning av detta begärde Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet, i somras att Statens ansvarsnämnd skulle pröva avsked av professorn. Samtidigt varslades hen om uppsägning.

Statens ansvarsnämnd, SAN, meddelade dock i december förra året att de inte fann tillräcklig grund för avsked av professorn och att ärendet därmed skulle avskrivas. Därför har nu även universitetet dragit tillbaka varslet om uppsägning, vilket innebär att professorn kommer få jobba kvar.

– SAN gick på en annan linje än den Göteborgs universitet föreslog när det gäller avsked. Vi får acceptera det. Det innebär dock inte att vi accepterar forskningsfusk, och det är viktigt att komma ihåg att mitt beslut om att dra tillbaka varslet om uppsägning inte förändrar besluten om oredlighet i forskning. Det beslut som jag nu har fattat innebär att vi arbetsrättsligt inte kommer att gå vidare med det här ärendet, säger rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

Oredlighet i forskning innebär att en forskare avsiktligt förfalskat eller stulit vetenskapliga data och resultat. Exempel på handlingar som faller under denna definition är fabrikation av data eller plagiering.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.