Hans hotell blir studentlyor

Bostadsbrist-linne-vandrarhem-john-will
Studenthotell. John Lindholm har inför höstterminen låtit bygga om flera rum i sitt Vabdrarhem till studentrum. Tanken är att studenterna ska hyra under lågsäsongen. I priset ingår städning och tvätt. Will från Guangdong-provinsen i Kina är en av flera som sökte rum inför terminen.

John Lindholm står bakom disken och pratar i mobiltelefon. Och säger samtidigt adjö till en datatekniker som på väg ut genom dörren ropar något om att fixa det här systemet på nolltid. "Toppen" säger John.

Det är bråda tider på Hotell och vandrarhemmet Linné. Turistsäsongen är inte slut ännu och i och med ett uppstartat engagemang för att inhysa studenter inför terminen så har vandrarhemsägaren John inte mycket tid över till annat än gäster, instruktioner till hantverkare och telefonsamtal.
- Det är liksom en enda lång ström av folk hela dagarna, ibland fram till elva på kvällen, hela vägen till klockan elva, säger han och får något längtansfullt i blicken samtidigt som telefonen ringer igen.

Inte lätt att hitta boende

Will kommer från Guangdong södra Kina. Om en vecka ska han börja plugga kemi på Chalmers. Och när han ställer sig framför disken på Linnés vandrarhem har han ingenstans att ta vägen, egentligen.

- Jag har bott hos en kompis här i Göteborg, men det är väldigt trångt. Jag trodde verkligen inte att det skulle vara så här svårt att få tag på ett studentrum eller lägenhet i Sverige. I Kina kan oftast universitetet ordna med boende, men här får du ordna det själv, det är inte så lätt.

John tittar på Will.

- Ah, du var på boplats igår? Har du fyllt i en ansökan, ännu?
- Sorry? säger Will
- Ah, the application? Did you fill it out?
- No?
- I have fifteen rooms right now, säger John. But if we build fast we will have maybe ten more, but I have over fifty applications. I try to have one from every country, and I already have one chinese, you see. But if you fill in your application then at least du är in the pile!

Så ringer det på dörren och telefonen samtidigt. Snart är John på väg åt tre håll. Will ser tar pennan och fyller i sitt namn, vad han pluggar.

- Hur ser rummet ut då? Undrar Will när John kommer tillbaka.

- Like this, säger John och pekar på en broschyr. It is not finished yet.

Egen renovering

Nej, det visar sig att rummen fortfarande håller på att renoveras och byggas om, från fyrbäddsrum till enbäddsrum. Tanken är att de blivande studenthyresgästerna ska hjälpa till att renovera sina egna rum.
- De får avdrag för hyran för besväret och får chansen att få rummet så som de vill ha det. En kille från Turkiet ville höja taket, till exempel. "Inga problem" sa jag, men då får du måla själv sen. Han är i full gång nu.
Vi gläntar på en dörr och tittar in på ett rum där spackel lyser grått på väggarna och golven är täckta av papp. Will frågar lite försynt.

- Man får hjälp, va? Frågar Will.
- Nja, du målar själv, byggandet står vi för.

I ett annat rum hittar vi Joào Ferreira från Portugal. Han står med en insexnyckel vid en våningssäng och klurar på vilken skruv som ska lossas härnäst. Han pluggar ekonomi på Handelshögskolan och tycker att rummen som John erbjuder är perfekta.
- Man behöver egentligen bara en säng, ett skrivbord och en internetuppkoppling, tycker jag. Det här är precis det jag letar efter. Sedan är det ju jättesvårt att hitta något annat på kort varsel i Göteborg, säger Joào och fortsätter skruva.

Kan bli fler

Will och John har gått vidare på rundturen (det blev en rundtur, trots att rummen egentligen är slut). Vi går en våning ner, till något som liknar sovsalar och lager. Här finns egentligen bara ett rum, dock med egen med toalett.

- Det här är litet, men det enda med egen toa, säger John. Du kan hyra det billigare, för 3000 i månaden. Good?

Will funderar lite och undrar vad ett vanligt rum kostar. 4000 kronor. Och i priset ingår städning och tvätt en gång i veckan, tillgång till kök och en dator med internetuppkoppling på rummet. Will går in för att syna rummet.

- Det är egentligen inte klart här nere men han var så himla envis och hängde på även om han visste att chansen att få ett rum var liten. Och det är väl så man måste göra, ligga på. Det kommer ingen lägenhet till dig, du måste ta tag i det, säger John som nu är på våg upp till lobbyn för att beta av den kö som bildats på de få minuter vi varit borta.
Under hösten räknar han med att hyra ut minst femton rum till studenter. Men det kan bli fler.
- Om det behövs så får vi bygga om fler rum. Tanken är att de ska bo här under lågsäsongen. I juni är det vandrarhemsverksamhet igen. In i september, ut i juni, det är dealen.

Text och foto: stefan mathisson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se