Evin: Jag förstår att folk är nyfikna

tornet_fkwebb
Evin Daneshvar bor 126 meter över havet och ser stora delar av Göteborg från sitt hus.

Utsikten är det bästa med lägenheten. Hyran det sämsta. Det säger Evin Daneshvar som betalar nästan 7000 kronor för sin halvcirkelformade tvåa 126 meter över havet.

Fönstren i Evins lägenhet vetter åt tre väderstreck. Från sovrummet syns Delsjöområdet och från hallen anar man havet. Däremellan finns sex fönster med en magnifik vy över hela södra Göteborg.
– Där är taket på min skola, säger Evin, och pekar mot Chalmers, där hon läser till byggingenjör. Sedan december är hon den första hyresgästen i studentlägenheten allra högst upp i det ombyggda vattentornet på Guldheden.
– Då hade jag stått i kö i fyra år hos SGS. Före det hade jag sökt ungefär tio andra lägenheter i centrum. Så här i efterhand gör det inte så mycket att jag inte fick dem, säger Evin som trivs väldigt bra med sitt unika boende.

Tvåan på 39 kvadrat är Evins första egna hem. Innan hon flyttade in pendlade hon från Stora Höga strax utanför Stenungsund, där hennes föräldrar bor.
– Det tog ungefär en och en halv timme, men jag tyckte att det var värt att vänta med att flytta tills jag hittade något som jag verkligen ville ha.
Evin får hjälp av sina föräldrar för att ha råd med hyran.

tornet_fk2webb
Högst upp i tornet blir ytterväggen böjd.
 

– 7000 kronor är ju sjukt mycket pengar. Jag hade aldrig fixat det själv. Men eftersom min syster bor här några dagar i veckan tycker mina föräldrar att det är okej att vara med och betala.

Vattentornet på Guldheden byggdes 1935 och hade stått oanvänt länge när SGS började bygga om det till studentbostäder. Nu rymmer det 74 lägenheter, mest ettor. Det finns också ett bokningsbart allrum, men inga gemensamma utrymmen.
– Det är synd, tycker Evin som inte har lärt känna några av sina grannar.

– Det blir svårare när man bor i ett torn. Man ser inte de andra på samma sätt som när man bor jämte varandra. Hissen är det enda stället där man träffas.

Men å andra sidan är det många som inte bor i tornet som kommer förbi. Evin stöter ofta folk utanför porten, som bara är där och tittar.

– Det är ju speciellt att bo så här. Jag förstår att folk är nyfikna.
– Egentligen skulle nog många vilja titta på min lägenhet också. De har inte mage att fråga bara. Men en gång tog jag faktiskt med ett par upp.

Text: vera hovne
foto: frida klingberg

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se