MFS - för studenter som vill bort

MFS - uppsats utomlands
Distansstudier. Hanna Bertelman åker till Kambodja och Sebastian och Erik Gustavsson till Indien för åtta veckors fältstudier.

Är du trött på att sitta på biblioteket och läsa tjocka böcker om hur det ser ut i världen? Åk ut och titta efter själv! Har du tur kan du få 25 000 kronor för besväret av Sida och dessutom några goda råd på vägen.

Humanekologer, jurister och statsvetare har just haft en hel dags föreläsningar tillsammans med sjuksköterskestudenter, chalmerister och blivande tandläkare. Alla har fått 25 000 kronor i resestipendium av Sida för att göra en Minor Field Study (MFS) som ska leda till en uppsats.

Turism och utveckling

Erik Gustavsson och Sebastian Andersson pluggar egentligen i Lund, men har åkt till Göteborg för den obligatoriska kursen för alla som har fått ett MFS-stipendium. Första dagen av två med föreläsningar om allt från forskningsetik till personlig säkerhet är avklarad. Nu sitter de i Annedalsseminariets kafé, äter pastasallad och ugnsbakad aubergine och pratar om visum och utresedagar.

- Vi åker till Ladahk i Indien den tjugonde februari, för att studera relationen mellan turism och utveckling. Det ska bli en C-uppsats i human­ekologi, säger Sebastian Andersson som ska vidare till Stockholm och fixa visum nästa vecka. Det är väldigt mycket krångligare att åka till Indien än man tror. Vi fick först veta att det gick att ordna visum ganska snabbt per post, men sen visade det sig att det tar 25 arbetsdagar och då hinner vi inte. Så jag åker till ambassaden istället, då ska det bara ta två dagar.

 

Så kommer du iväg:

• Minor Field Study är ett resestipendium på 25 000 kronor för fältstudier i ett utvecklingsland och finansieras av Sida.
• I år delar Sida ut 19,5 miljoner kronor, uppdelat på 692 stipendier plus administrationskostnader. Det är ungefär två sökande studenter per stipendium.
• Du söker resestipendiet från en institution som har beviljats stipendiet av Sida, det behöver inte vara den institution du läser vid. För att ha chans att få det måste du ha minst 150 högskolepoäng och goda kunskaper i engelska.
• För år 2009 har institutionerna vid Göteborgs universitet tillsammans sökt 107 stipendier och fått 83 stycken.
• Fältstudierna ska pågå i minst åtta veckor och ligga till grund för en uppsats på kandidat-, magister eller mastersnivå. Den ska skrivas på engelska, franska, portugisiska eller spanska. Ämnet för uppsatsen ska ha betydelse för utvecklingsländernas ekonomiska, sociala, politiska eller kunskapsmässiga utveckling.
• Några veckor innan du åker ska du gå en två dagar lång förberedelsekurs, som Göteborg, Uppsala eller Lund. I Göteborg hålls kursen nio gånger om året.

Fysisk träning

Varken Sebastian Andersson eller Erik Gustavsson har varit i Indien tidigare, men de känner sig redo att åka. De har läst in sig på landet och kulturen och dessutom tränat fysiskt inför sina åtta veckor på hög höjd i Ladakh, vid Himalaya.

- Men vi vet ju inte om vi är väl förberedda förrän vi är där, säger Erik Gustavsson. Fast om vi inte kan komma överens om något så tänker vi att sten, sax och påse löser alla problem.

Det slipper Hanna Bertelmann, ­eftersom hon reser själv till Kambodja. Hon läser juridik och ska studera oberoende och opartiskhet i domstolar.

- Jag har förberett mig så mycket jag kan, men man kan ju inte göra allt. Det är ju ett äventyr det här! Just nu känns det inte så konstigt att åka iväg ensam, för det är ju många som ska det på den här kursen. Men ibland när jag pratar med andra så är det en del som tycker att det verkar lite galet.

B-planer

Kvällen i Annedalseminariets kafé betyder inte bara gratis mat för de trettio MFS-stipendiaterna, utan är också en chans att träffa studenter som åkt iväg tidigare. Johanna Tjernström och Simon Larsson lärde känna varandra under sitt fältarbete i Rwanda. Ingen av dem kom tillbaka till Göteborg med de resultat som de hade tänkt sig.

- Det är såklart bra att planera, men det är också bra med en massa b-planer, säger Johanna Tjernström. Det är så mycket som inte alls är som du trodde när du väl är på plats. Mitt bästa tips: var flexibel!

Text: Vera Hovne
Illustration: Klara Persson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se