Mitt emellan skrivbordet och psykologin

Sara Salarvan
Gillar det sociala. Sara Salavan läser psykologi på halvfart. Samtidigt jobbar hon heltid som administrativ koordinator.
De pluggar vid sidan om:

Sara Salarvan arbetar som administrativ koordinator och läser psykologi på halvfart. Hon tycker inte heltidsarbete kombinerat med studier är särskilt stressigt, så länge man prioriterar.
Tvärtom ser hon studierna som en chans till ökad intellektuell stimulans och något som berikar vardagen.

– Psykologi har alltid varit ett stort personligt intresse, men jag ville gärna se om det var lika spännande inom en akademisk ram. Att kunna läsa det samtidigt som man behåller sitt jobb och en stabil inkomst blev en bra lösning för att testa.

Vanligtvis är det föreläsning två kvällar i veckan och kursupplägget är ­exakt detsamma som för helfartskursen – fast hälften så snabbt naturligtvis.
– En fördel jag inte tänkte på innan jag började var att halvfart ger mer tid att reflektera mellan undervisningstillfällena. För ett ämne som psykologi är det väldigt tacksamt. Men tidigare läste jag tyska som kvällskurs och det fungerade inte riktigt lika bra. Jag tror att en språkkurs behöver vara mer intensiv.

Föreläsningar halva nöjet

Sara skulle inte föredra att läsa motsvarande kurs på distans, trots att det skulle innebära större möjlighet att själv planera sin tid.
– Visst... Man önskar ju att man kunde komma till föreläsningen med en fräsch hjärna. När man jobbat åtta timmar är man ganska trött. Men det ger så mycket socialt att ha en klass. Och halva nöjet är ju att gå på föreläsningar! Jag skulle kunna söka en sån här kurs bara för att gå och lyssna på kunniga människor och strunta i att skriva tentorna.

Kräver disciplin

I framtiden skulle Sara gärna praktisera psykologikunskaperna i arbetslivet på något sätt, men att studera utanför arbetstid kanske bara är hållbart en begränsad period.
– Att läsa den här kursen har definitivt gett mer än det tagit. Men samtidigt kräver det disciplin och att man kan säga nej till en del andra saker.

evelina valtersson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se