Reportage

Foto: Violetta Kovacka.

Borrar efter kunskap

Efter 40 år bland mestadels snabba nyheter suktade radiojournalisten Roger Blomqvist efter att borra djupare i de kunskapsområden som intresserade honom. Nu studerar han historia och hoppas kunna bena ut varför samtiden ser ut som den gör. Hans största problem: att inte kunna hålla käften.

Roger Blomqvist torkar frosten från sadeln innan han låser upp sin cykel utanför institutionen för historiska studier på Eklandagatan. Oavsett väder försöker han trampa fram och tillbaka från hemmet vid Redbergsplatsen till föreläsningarna i Johanneberg – på grund av en höftskada är cykeln en välkommen källa till motion. När det gäller huvudet utgör just nu kursen Western colonialism and imperialism hans hjärngympa.
– Jag gillar att bråka med hjärnan litegrann, säger han medan han leder cykeln ned för Eklandagatan.

Efter fyra decennier som journalist på Sveriges Radio där han bland annat bevakade Göteborgs lokalpolitik under 14 år, rapporterade direkt från Backabranden och arbetade som researcher och reporter för samhällsprogrammet Studio Ett i P1 gick han i höstas i pension. 
– Min fru jobbar fortfarande och kommer nog att göra det några år till. Hon arbetar som universitetslektor i litteratur i Karlstad. Och jag har väl känt en viss avundsjuka på att hon har kunnat borra på djupet på ett sätt som jag inte kunnat – hon kunde ha sina deadlines om fyra år medan jag haft mina samma eller nästa dag, säger han.

Roger Blomqvist IMG 9469

 

Därför ser han det nu som en ynnest att kunna studera i lugn och ro, utan några krav på att det måste mynna ut i något. Hans krav när han sökte var att det skulle vara en kurs som gick på dagtid och halvfart. Han kunde tänka sig allt från modern grekiska till Litteraturvetenskap men till slut landade det i kursen vid historiska institutionen.
– Jag är intresserad av att se en diskussion om vart samhället är på väg och då tänker jag att historia kan vara ett sätt för att tänka framåt. För att kunna göra det är det viktigt att se och förstå var vi kommer från. Som ett exempel pratade vi i dag på föreläsningen om när Japan ville isolera sig för att få bort det västerländska inflytandet, de kastade ut i princip alla missionärer och jesuiter. Det var för att Japan skulle bli stort och starkt igen, då tänkte jag direkt ”lets make Japan great again”, säger Roger Blomqvist och drar paralleller till nutida USA och Donald Trump.

Sist han satt i skolbänken var i slutet av sjuttiotalet då han läste till journalist vid GU. Även om han inte vill dra för tidiga slutsatser så tycker han sig ana en skillnad, det är tystare nu.
– Det var mer liv och rörelse för 40 år -sedan. Jag kommer ihåg hur tjafsigt det kunde vara, vilka konflikter det blev och vilka livfulla diskussioner det var mellan oss studenter. Men å andra sidan vill jag inte skriva någon i min nuvarande kurs på näsan och säga att de inte tar för sig ordentligt. Och det är väl lätt för mig att säga också – jag kan ju inte hålla käften, det har jag aldrig lärt mig, haha. Vem vet, mina kursare kanske tycker att jag är en pain in the ass, en tjatig gubbe, sådant är svårt att veta. 

Roger Blomqvist IMG 9428 

Roger

• Namn: Roger Blomqvist
• Ålder: 63 år.

• Tidigare yrke: journalist. 

• Studerar: Western colonialism and imperialism

 

 

Tillbaka till skolbänken

• Göteborgs universitet har under vårterminen 2018 1147 studenter som är födda 1963 eller tidigare. Hit har inte forskarstudenter och de som läser en tidigare ej avklarad kurs räknats.

• Enligt Universitetskanslers-ämbetet, UKÄ, studerade totalt 
6 630 personer äldre än 55 år vid Sveriges universitet och högskolor, höstterminen 2017. Samma termin 2016 studerade 6 559 stycken.  

• Antalet veckor du kan ta studielån minskar för varje år till och med det år du fyller 56.

Som student kan du ha rätt till bidrag till och med det år du fyller 56. Men rätten till studielån begränsas från och med det år du fyller 47. Det gäller oavsett vilken nivå du studerar på. Från och med det år du fyller 57 har du inte rätt till lån eller bidrag. 

Enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN, begränsas möjligheten att ta lån för att det inte ska bli för jobbigt att betala tillbaka. CSN:s senaste mätning för andra halvåret 2016 visar att totalt antal studerande som är över 50 år var
13 615. Av dem tog endast 9 procent studiemedel.  

Källor: CSN, UKÄ, Göteborgs universitet.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se