Äldst på GU

Foto: Violetta Kovacka.

Tillbaka där allt började

Walter Ruth gick gymnasiet i samma lokaler på Valand där han idag är heltidsstuderande. Bland 90-talisterna känner han sig inte som äldre, bara lika mycket student som alla andra.

Walter Ruth visar runt bland maskiner, brons, vax, keramik och damm i de olika rummen på Konstnärernas kollektivverstad, KKV, vid Röda Sten. 
– Det var jag och min fru som för sju år sedan designade och byggde om Kårkällaren på Studenternas hus och snickerijobbet gjorde vi här på KKV, säger Walter och stannar upp vid en maskin i träverkstaden. 

Han är sedan sex år tillbaka ordförande för föreningen och dess verksamhet som han var med och startade 1974. 
– Efter 32 års exil från Göteborg, var jag här och besökte den årliga konstrundan 2006 och upptäckte då att KKV fortfarande fanns. Jag blev medlem, hamnade sedan i styrelsen och ja, nu är jag ordförande. Kanske är cirkeln sluten? 

Vi går ner en trappa och sätter oss i hörnet av den gemensamma matsalen. Walters telefon ringer och efter ett kortare samtal fortsätter han berätta. 

Han föddes i Tyskland 1938 och kom till Sverige med de Vita bussarna. Tillsammans med sin mamma och sina två syskon hamnade Walters hos sin mormor i Bengtsfors. 
– Pappa försvann i slaget om Berlin och plötsligt hade det mesta förändrats. Vi hamnade på en liten ort och i och med att jag inte kunde språket, observerade jag mycket och var redan då intresserad av att bygga och forma. Jag kunde sitta i timmar och titta på när de vuxna höll på och arbetade med olika saker. De blev mina vänner och jag fick ofta hjälpa till i verkstäder och på byggen. 

Han lämnade Bengtsfors och började på tekniska gymnasiet i Göteborg – i samma lokaler där han nu studerar på Valand. 
– Här var jag helt ensam, kom från landet och förstod inte koderna i storstaden. De första månaderna var några av de värsta i mitt liv. En modellflygklubb där jag fick kompisar blev min räddning. Och skolan var tuff, vi skulle läsa in hela gymnasiekursen i matematik och kemi första året. Jag hade lätt för språk, men tvingades till ett sabbatsår efter att en lärare avslöjade att jag hjälpt en klasskamrat att fuska på en skrivning. 

Walter Ruth IMG 0025

 

Tillbaka i Bengtsfors sysselsatte sig Walter med att skriva artiklar för Bohuslänningen. Han blev så småningom lokalredaktör för tidningen och när det var dags att återvända till Göteborg tog Walters bror Arne Ruth över redaktörskapet. Arne Ruth blev senare kulturchef på först Expressen och senare Dagens Nyheter. 

Till Walters meritlista hör bland annat examen som inredningsarkitekt, designingenjör, 
scenograf och inte minst lärare på Luleå tekniska universitet. 
– Jag blev 1979 ombedd att flytta till Luleå för att starta Sveriges första tekniska designutbildning. Som lärare var en av mina viktigaste uppgifter att lära blivande civilingenjörer att det finns människor. De kunde komma tillbaka från ett industribesök med uppgift att beskriva en produktionsprocess och bara återge hur materialet bearbetades i olika maskiner – utan att nämna en enda människa! Utesluter man människan blir ingenting som det ska.

I sin roll som student uppskattar Walter mest att genom diskussioner och seminarier utbyta tankar med andra studenter och få inblick i varandras arbetsprocess. Att hans mångåriga erfarenhet gör honom till en tillgång är något han känt av från övriga kursdeltagare. 
– Många olika åldrar är idealiskt för en kurs – vi har så mycket att ge varandra! Och när vi är där känner jag inte att jag är äldre. Jag är student, har sökt kursen och kommit in genom de krav och prover som krävs och tänker inte alls på mitt deltagande genom en ålder. Men jag är naturligtvis äldst och många gånger den enda manliga studenten på de här konstnärliga kurserna. Kvinnor förefaller ha ett större intresse för ämnet.

Han berättar att han ser på sig själv som den eviga studenten och att han även under sin yrkesverksamma karriär själv studerat allt han blivit intresserad av. Valet att fortsätta även när pensionsåldern trädde in, var därför självklart.
– Vi har ett fantastiskt utbildningssystem i Sverige. Jag får inga bidrag, men som kårmedlem får jag generösa studentrabatter. Och bara det att jag kan läsa en mängd fristående kurser helt gratis! Det tänker jag fortsätta med, för den dagen jag slutar lära mig något nytt, då börjar jag att dö. 

 

Walter

• Namn: Walter Ruth.
• Ålder: 79 år.
• Tidigareyrke: Efter pensionering från tjänst som forskare och lärare vid Luleås tekniska universitet arbetar Walter som konstnär, arkitekt, designer, scenograf och ledare för Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg.
• Studerar: Censur och Kontrovers 50 procent, samt Att arbeta offentligt i det offentliga rummet 50 procent på Akademin Valand.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se