Äldst på GU

Foto: Violetta Kovacka.

Fastnade för alltid

För trettioåriga Catriona Chaplin var Sverige synonymt med skog, fred och knäckebröd. Men så hamnade hon i Stockholm och det som var tänkt att bli ett halvår lång forskningsprojekt, är idag över 25 pågående yrkesår.

Hon bodde i hjärtat av England och längtade bort. Studentlivet lockade, men Catriona var i valet och kvalet om huruvida hon skulle läsa lingvistik eller psykologi. Hennes intresse för språk drog henne mot lingvistiken men när hon inte hittade någon utbildning som sammanförde de båda – föll valet på psykologi vid Warwick universitet. 
– Det var så härligt att komma hemifrån och börja det riktiga livet. Jag skaffade så många nya vänner och vi hade så roligt vid sidan om studierna. 

Genom doktorandstudierna i psykologi letade hon sig tillbaka till sitt intresse för språk och lingvistik. 
– Jag undersökte döva barns språkförnimmelse. Ett område som sen förde mig vidare mot ett EU-projekt om avancerad taligenkänning, med kollegor från olika europeiska länder och sedan till Sverige som gästforskare. Allt bara rullade på och jag behövde egentligen aldrig kämpa för att komma vidare i min karriär. Inte förrän jag skulle söka den här kursen i swahili på Göteborgs universitet! 

Vårterminen 2018 hölls en nystartad grundkurs i swahili. För att komma in på kursen krävs grundläggande behörighet och det var inget Catriona reflekterade över förrän situationen blev, vad hon förklarar som komisk.
– Ja, det var som en fars! Eftersom det inte fanns digitaliserade intyg for utbildningar på den tiden var jag tvungen att få ut min kandidatexamen från Warwick . Under tiden nekades jag en plats, då i brist på bevis på att jag ens hade gått i skolan. 

catriona chaplin

 

En lång, envis och något lyckosam process gjorde att hon till slut kom in på kursen. 
– Det var ett rent mirakel att de hade sparat handskrivna intyg från den tiden. Det fanns en professor på min avdelning som var kvar och kom ihåg mig efter alla dessa år och ja – efter scanning, underskrifter, stämplar och ett otal mejl – var jag åter i skolbänken. 

Att det blev just swahili har med det där språkintresset och Göteborgs filmfestival att göra. 
– Vi älskar Göteborgs filmfestival, jag och min man. Så fick vi veta att det på Zanzibar hålls en filmfestival och dit ville vi! Jag vill alltid kunna hälsa och säga några grundläggande fraser på språket som talas i det land jag reser till. Så jag började med swahili på egen hand och fick mersmak. Det kändes som en självklarhet att fortsätta studera sen när möjligheten dök upp på GU. 

Vid sidan om studierna driver Catriona sitt egna företag där hon jobbar med språkgranskning och översättning. Under karriärens gång har hon bytt bana många gånger.
– Det ena har hela tiden lett till det andra och jag är väldigt glad för att min karriär har sett ut så. Det var också ett oväntat karriärsteg som tog mig till Sverige. 

Göteborgs universitet kommer att erbjuda en fortsättningskurs i swahili nästa år men Catriona har inte bestämt sig för om hon ska fortsätta.  
– Alltså, det jag mest ifrågasätter är om det är rimligt att lägga ner så mycket tid som jag gör på något jag till vardags inte har så stor nytta av? Å andra sidan är det en spännande utmaning för mig att lära mig ett ovanligt språk. Livet som student är dockhelt annorlunda från då, när vi levde livet i Warwick och de flesta kom direkt från gymnasiet. Nu är jag gift, egen företagare och på onsdagar är jag plötsligt student! För jag känner mig absolut som student i klassrummet och på något sätt upplever jag ändå den här kursen genom hur det var att vara student då. Men det är en större åldersspridning här, med stora skillnader i förkunskaper i gruppen och givetvis är det förståeligt, dock påverkar det tempot. Vi får se, men nu vet jag i alla fall att jag kommer in! 

 catriona chaplin IMG 9951

 

Catriona

• Namn: Catriona Chaplin.

• Ålder: 57 år.

• Yrke: Egen företagare, jobbar med språkgranskning och översättning. 

• Studerar: Swahili på 25 procent.

Tidigare studier: Treårig kandidatutbildning, ettårig magister och treårig doktorsutbildning i psykologi.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se