Enkät

Vad tycker studenterna om sammanslagningen?

Som ett första steg mot en enad konstfakultet ska de två institutionerna HDK och Akademin Valand slås samman till en. Högljudda protester från personalen ledde till att sammanslagningen för sex år sedan ställdes in. Men nu blir det av. Vad tycker egentligen studenterna om sammanslagningen? Vi gav oss ut till institutionerna för att ta reda på det.

1. Vad har du hört om sammanslagningen och vilka är dina tankar om den?
2. Vad är ett lämpligt namn för den nya institutionen?

luca mariatti IMG 9799

Luca Mariatti, 28 år, läser masterprogrammet i design, HDK.
1. – Jag gillar tanken med det eftersom att det kommer göra det lättare för studenter att nätverka och det kommer bli mer naturligt att samarbeta i projekt över gränserna. Däremot tror jag att sammanslagningen kommer göra att skolorna delvis kommer att bli lidande. Skolans kännetecken är att det är just en design- och hantverksskola men min känsla är att man vill bli mer av en -konstnärlig akademi. Gör man det kommer skolan att förlora en del av sin särprägel.
2. – Jag tycker det är bra om de båda skolornas identitet på något sätt får finnas kvar i det nya namnet.

emely hansson IMG 0085

Emely Hansson 27 år, läser kandidatprogrammet i fri konst, Valand.
1. – Det jag vet är att vi ska flytta till ett nytt hus tillsammans med HDK, men inte så mycket mer tyvärr. Att få tillgång till fler verkstäder är positivt men jag har gått ut innan flytten sker. Just nu kämpar vi för att få egna ateljéer som vi har blivit lovade och som inte verkar bli av. Annars tycker jag inte skolan har kommunicerat så bra till oss elever om sammanslagningen.
2.  – Valand ser snyggt och bra ut på cv:t så jag tror att man skulle tappa på att byta namn.

riikka gröndahl IMG 0083

Riika Gröndahl, 28 år, mastersprogrammet i fri konst, Valand. 
1. – Jag har inte satt mig in i det eftersom att jag snart tar examen och ska flytta utomlands. Utan att veta tillräckligt är min spontana känsla att det alltid är bra att skapa förutsättningar för samarbeten. 
2. – Om man ska vara lite konservativ är det bra att behålla så mycket som möjligt av namnet eftersom att det är mycket status bakom namnet Valand. Å andra sidan kanske det är dags att lämna det bakom sig och skapa något nytt?

danielle hedberg martinsson IMG 9815

Danielle Hedberg Martinsson, 31 år, läser till bild- och slöjdlärare, HDK.
1.  – Jag vet inte så mycket mer än att det är på gång och att det ska byggas ett nytt hus. Det är bra att det blir nya lokaler för idag är det ont om plats på skolan. 
2. – Svår fråga! Det får man finurla lite på. 

oscar häggström IMG 0090

Oscar Häggström, 25 år, läser kandidatprogram i fri konst, Valand. 
1. – Inte så mycket och jag kan tycka att skolan inte har varit så bra på att informera. Men det kanske ligger på en själv att ta reda på mer? Annars tycker jag det är fint med en plats som samlar allt men samtidigt kan det uppstå svårigheter i ett sådant stort projekt som detta är. Helt ärligt känns det som att beslutet kommer uppifrån, från GU, och att vi bara får finna oss i det. Valand har ju funnits här i 200 år så varför ska vi flytta nu?
2. – Det är jättesvårt! Jag tycker att man ska värna om namnet Valand men samtidigt är det inte så attraktivt med ett kluster av namn. 

frida stensmar IMG 9863

Frida Stensmar, 33 år, läser kandidatprogrammet i design, HDK. 
1. – Eftersom att jag snart tar examen och dessutom ska flytta är jag inte så insatt i frågan men spontant tänker jag att man kommer sakna lokalerna. Det är ett stort projekt att slå samman skolorna och jag hoppas att det blir bra.
2. – Jag tycker att de borde behålla lite av namnen för det tar lång tid att bygga upp ett nytt varumärke. Det vore faktiskt konstigt att byta till något helt nytt. 

lena frank IMG 9816

Lena Frank, 25 år, kandidatprogrammet i business and design, HDK.
1. – Bara att det kommer att ske men annars inga detaljer förutom att det möjligtvis kommer att påverka öppettiderna. Jag vet inte så mycket om Valand men det skulle vara kul att komma närmare studenterna och deras utbildningar. 
2. – Jag tror inte att någon av skolorna vill förlora sin identitet så kanske någonting som binder samman kärnan av de båda skolorna. Kanske design och tillämpad konst?

 irina prokhorenko IMG 9828

Irina Prokhorenko, 23 år, kandidatprogrammet i business and design, HDK. 
1. – Jag tror att tanken är att föra studenterna samman, som det är nu jobbar alla i sina ateljéer och interagerar bara med studenter från samma program. Till en början tror jag att det mest kommer att beröra administrationen och ledningen men på sikt tror jag att sammanslagningen kommer leda till något bra för studenterna.
2. – Jag vet faktiskt inte men jag tror inte att någon vill gå miste om sitt namn. 

AnnSophie Anulf IMG 9984

AnnSophie Anulf, 42 år, Kandidatprogram i fotografi, Valand.
1. – Jag tycker att det är bra som det är nu. Sedan tänker jag också att det säkert kommer att kosta jättemycket. Det finns redan tre hus och därför känns det konstigt att lägga ner verksamheten här för att lägga pengar på ett nytt hus. 
2. – Jag jobbade som lärare när sammanslagningen av Högsboskolan och Burgården skedde och jag har upplevt hur det är att bli en ”outsider” i en sammanslagning. Det är viktigt att man får känna att man får vara med och ha kvar sin identitet. Och det tar tid att bygga upp ett varumärke. 

judith kiros IMG 9963

Judith Kiros, 28 år, läser master-programmet i litterär gestaltning, Valand.
1. – Rent spontant tycker jag att det låter bra och det är fint om det kan bli mer utbyte mellan utbildningarna.   
2. – Det kanske skulle vara bra att tänka ut något helt nytt namn. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se