GU's doldisar

Foto: Violetta Kovacka.

"Mat är min passion"

Sunny Baldove Orsander, 48 år, städar Göteborgs universitets och Chalmers lokaler på Campus Lindholmen samtidigt som hon drömmer om att öppna eget bageri på Filippinerna. 

”När jag var 21 år gammal flyttade jag från mitt hemland Filippinerna till Hongkong. Anledningen var att jag ville bli bättre på att laga just kinesisk mat. Kinesisk mat kännetecknas av att det är balanserad kost – det är mycket grönsaker, nudlar, soppor och olika sorters kött. I Hongkong fick jag jobb som kock hos en familj. Farfar i familjen drev en restaurang i Kanada och han åkte hem för att lära upp mig och visa mig sina hemligheter i köket. 

Varje morgon gick vi tillsammans till marknaden och handlade råvaror, sen lagade han en rätt medan jag tittade på. Jag studerade noga hur han arbetade och efter det var det min tur att laga samma rätt. Det var nervöst och jag hade fjärilar i magen varje gång.

Han var sträng och påpekade minsta detalj, om det smakade konstigt eller om maten var upplagd på fel sätt. Han kunde bli arg och en gång fick han mig att börja gråta.

Efter det mjuknade han lite och satte inte lika stor press på mig. Men han var fortfarande väldigt noggrann, det skulle bli perfekt! Det tog tre månader, sen litade han på mig. ’Now you know how to cook’, sa han och lämnade mig ensam i köket för första gången. Efter det stannade jag och lagade mat till den här familjen i nästan 20 år! 

Jag jobbade där fram till 2012 då jag flyttade till Sverige. Anledningen till flytten var att jag träffade min man. Han är svensk och jobbar med digital marknadsföring för en kristen organisation. Jag är också troende och kommenterade ofta på de inlägg som organisationen postade på sin Facebook-sida. Det var för det mesta bibelcitat som jag kunde relatera till. 

Efter ett tag började han skriva till mig – han uppmuntrade mig att fortsätta, att mina kommentarer inspirerade andra. Vi började chatta även om andra saker och ett år senare flyttade jag till Sverige och Göteborg.

Förutom vår tro har vi matlagningen gemensamt, min man har bland annat lärt mig att laga ärtsoppa från grunden. Och efter soppan ska det vara pannkakor!

I september förra året var jag på audition för teveprogrammet ’Sveriges mästerkock’. Eftersom jag var upptagen med jobb – jag lagade mat för en bekant som hade fest – den dagen de spelade in i Göteborg, tog jag och min man tåget till Helsingborg och var med på uttagningen som hölls där. Min man är väldigt stöttande så det var självklart att han åkte med. 

Det var första gången jag var med i tävlingen och jag förstod på de andra medverkande att de flesta hade varit med tidigare. Jag lagade i alla fall typisk kinesisk mat som består av tre rätter upplagda på samma tallrik: grillat fläsk, ugnsstekt anka och ångad kyckling. Jag skar upp köttet fint och dekorerade en stor vit tallrik som jag serverade för de tre domarna. 

Tyvärr gick jag inte vidare. Jag vet inte riktigt varför, kanske kan det ha att göra med hur jag presenterade maten? Min svenska är inte så bra eftersom jag bara hann läsa en månad på Svenska för invandrare, sen fick jag det här städjobbet. Men även om det var jättenervöst att vara med på uttagningen till ’Sveriges mästerkock’ tänker jag göra det igen! Vem vet, nästa gång kanske det går bättre? 

sunny IMG 8512

 

Sen jag flyttade till Sverige har jag också upptäckt att jag älskar att baka. Jag tittar på Youtube för att få inspiration. Ser jag något jag gillar så provar jag att baka det själv och om jag tycker om smaken och konsistensen så sparar jag receptet. Ibland tar jag med sådant som jag bakat och bjuder mina kollegor och studenterna här på Campus Lindholmen. Morotskaka och chokladmuffins är alltid uppskattat!

Nyligen fick jag ett presentkort på Hagabadet av studenterna. De ville visa sin uppskattning och jag blev jätteglad och överraskad.

Jag förväntar mig inte att få något tillbaka utan det är bara mitt sätt att visa min kärlek på. Det var så jag blev uppfostrad av min mamma: ’Om du har möjlighet, tveka inte att hjälpa människor runtomkring dig’, brukade hon säga. Hon är min stora förebild i livet.  

Att städa är ett tungt arbete och egentligen skulle jag vilja jobba med att laga mat på något sätt. Fast det är svårt här i Sverige när man inte har någon utbildning, alla frågar alltid efter betyg och jag har inga. Och jag är för gammal för att börja studera. Men om tio år hoppas jag bo på Filippinerna och driva mitt eget bageri, det vore drömmen!” 

sunny IMG 8558

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se