konflikthantering

Foto: Violetta Kovacka.

Så undviker du korridorskonflikt

För många nyinflyttade studenter i Göteborg är studentkorridor en vanlig boendelösning. Men hur är det egentligen att dela hem med människor du inte känner? Och går det att undvika konflikter med dina korridorsgrannar?

Blixthalkan har slagit till på morgonen och jag tvingas leda min cykel över gångbron på väg till Ostkupan i Kallebäck. Ostkupan stod klar 1964 och två år senare fylldes det 14 våningar höga huset av studenter. Under en period på 80-talet användes de 88 lägenheterna som ett vandrarhem, men ägs idag av Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och huserar studenter från världens alla hörn. 

Utanför huvudentrén står Naga Charan, utan jacka och i ett par flip-flops, huttrandes i morgonkylan. Naga är utbytesstudent från Indien som nyligen har flyttat hit för att läsa Master in Computer Science på Chalmers. 

Efter att vi har hälsat uppmanar han mig att låsa fast cykeln ordentligt eftersom många har fått sina cyklar stulna i området. Innanför entrédörren möter vi Emanuel Engström, som läser sista året på sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet och har bott här sedan april. 

Vi tar hissen upp ett par våningar till just Emanuels korridor och sätter oss i köket som Emanuel delar med tre andra studenter.

Hur tycker ni att det är det att bo i studentkorridor?

Emanuel: 
– Jag trivs bra här och tycker helt klart att det är en stor fördel att det är lätt att träffa nya människor när man bor i korridor. Men ibland vill man bara dra sig tillbaka och vara ifred, så är man på det humöret kan det kännas jobbigt att det alltid är människor runtomkring en. Jag är en sådan person som behöver ha mycket egentid och utrymme. 

Naga:
Det är första gången som jag bor utomlands överhuvudtaget och hittills tycker jag att det har varit bra! Jag har fått många nya vänner och jag har även lärt mig att laga mat vilket jag inte kunde innan jag flyttade hit. Tack vare mina nya kompisar kan jag nu laga flera olika rätter! Här finns också väldigt bra kompletterande utrymmen. Bland annat har vi ett gym, studierum och en "free shop". 

Vad är en "free shop"?

Emanuel:
– Det är ett rum på bottenvåningen där man kan lämna saker som man vill ge bort gratis - allt från möbler, kläder och böcker och annat som man kanske inte behöver.

 Naga: 
– Det är faktiskt väldigt bra, jag har bland annat hittat gardiner och en matta till mitt rum i free shopen.

IMG 6338

Vilka konflikter skulle ni säga att man inte kommer undan när man bor såhär?

 Naga: 
– Eftersom att vi alla har olika standard och vanor på hur vi gör saker kan det uppstå irritation när någon inte tar ansvar för att städa eller diska. Det är ganska uppenbart att sådana saker sker när man delar gemensamma utrymmen som kök och badrum.

Emanuel:
– Ja, jag skulle säga att det framförallt handlar om städning. 

Naga:
– Det är klart att man blir besviken och irriterad om du har vissa förväntningar som en person kanske inte lever upp till, men man måste komma ihåg att alla har olika vanor och att man får försöka respektera dem. 

IMG 6211

Vad fick ni för information av er hyresvärd när ni flyttade in? Vilka rättigheter och skyldigheter ni har som hyresgäster?

Emanuel: 
– Bara att vi skulle ta hand om städningen själva men det var inte så detaljerad information. Men jag tror att jag har en ganska god uppfattning om det även om jag inte har kollat upp reglerna. Jag tror mest att det handlar om sunt förnuft och om du har hyrt lägenhet i Sverige förut har du nog en ganska god uppfattning för dina rättigheter och skyldigheter.

Naga: 
– När jag flyttade in fick jag ett mail om att vi kan höra av oss till hyresvärden gällande reparationer eller om något inte funkar. För ett tag sedan var fönstret på mitt rum trasigt så jag hörde av mig och fick det utbytt inom loppet av ett par dagar. För mig kom det som en positiv överraskning att de löste det så fort. 

Vilka situationer tror ni kan skada relationerna?

Emanuel:
Jag tror att det kan ske om man har olika synsätt på hur saker och ting ska göras eller om man har helt olika rutiner. Om då ingen är beredd att ändra på sig eller respekterar andra tror jag att det kan bli problem och skada relationen.

Naga:
Om jag utgår från mig själv och hur det är att vara en internationell student tror jag det är viktigt att respektera kulturen och de skillnader som kan finnas. För att undvika att relationerna skadas måste man acceptera att människor har olika tankesätt och respektera det. Först då tror jag att man kan leva lyckligt tillsammans.

Så nyckeln är tolerans och respekt?

Emanuel:
– Ja absolut!

 Naga:
Ja, det skulle jag verkligen säga. Jag kommer från Indien och där är det väldigt vanligt att använda tryckkokare vid matlagning men tyvärr ger den ifrån sig ganska mycket oljud, vilket jag inte hade reflekterat över så mycket innan jag flyttade hit. Det kom sedan fram att mina grannar störde sig på det och till slut sa en av dem till. Eftersom han sa det på ett väldigt bra sätt kändes det lättare att respektera hans åsikt. Efter det stänger jag alltid om mig när jag lagar mat med tryckkokaren.  

IMG 6455
 
Emanuel Engström och Naga Charan utanför ostkupan.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se