Reportage

Foto: Violetta Kovacka

Andrea bor på jobbet

Saks har något de andra kårerna inte har: ett eget kårhus. Och Villa Medici i Johanneberg sköts om av tre studenter som bokstavligen talat bor på jobbet.

Trägolvet knakar när överintendent Andrea Nilsson kliver över ett hopfällt bord som ligger tvärsöver korridoren på andra våningen på Villa Medici.

På väg ned för trappan mot entréplan hänger inramade affischer från tidigare års spex. I slutet av trappan är takhöjden flera meter hög. Andrea Nilsson stannar till.
– De där hängde snett men det fixade vi förra helgen. Vi byggde en platå av gammalt bröte som vi ställde en stege på. Sen fick en kille som är närmare två meter klättra upp medan vi var flera stycken som höll i stegen, säger Andrea innan hon avbryts av ett trumpetblås – Spexorkestern repar i festsalen och även om de just den här kvällen tydligen lider av kraftigt manfall ljuder deras instrument genom hela huset.

Andrea Nilsson, 23 år, är en av tre Saks-medlemmar som bor och jobbar på Villa Medici. Villan, som den kort och gott kallas av studenterna, ligger i den flådigare delen av Johanneberg – endast ett stenkast från Götaplatsen. Huset köptes 1974 av Medicinska föreningen och vid kårsammanslagningen 2010 tillföll det Saks. I alla tider har det dagliga underhållet tagits hand om av medlemmarna själva. Tre intendenter erbjuds alltså gratis boende på den översta våningen i Villan i utbyte mot att de sköter allt praktiskt.
– Jag har fått lära mig så mycket saker: allt från brandskyddsprotokoll och alkohollagen till att laga diskmaskinen, säger Andrea medan hon visar runt bland de olika utskottens rum.

I orkestrarna Blåshjuden och Inälfornas förråd ligger drivor med kostymer, notpapper och instrument. I ”Gula rummet” är det däremot städat, rummet är inte möjligt att boka utan är en plats där kårmedlemmarna kan plugga och ha spontana möten.

Andrea har bott i Villa Medici i snart två år och är den av de tre intendenterna som bott längst i huset. Därmed innehar hon titeln överintendent, har ett övergripande ansvar och sköter bland annat ekonomin. Men annars delar de på jobbet genom ett rullande veckoschema. Den här veckan är det Andrea som har jour vilket innebär att hon ansvarar för att svara i telefon och hjälpa till med allt praktiskt som efterfrågas av de som besöker huset.

I Villan händer saker hela tiden. Dagtid varje vardag har en gymnasieskola hyrt in sig och undervisar sina elever. Och varje kväll är det olika utskott och grupper som repar inför spex, har möten eller spelkvällar.
– Flera tusen studenter passerar här under ett år så det är alltid massa att göra. Men det är fantastiskt kul att bo här och jobba som intendent. Även om jag ibland tvingas ut ur duschen i bara handduk för att någon knackar på och behöver hjälp, säger Andrea samtidigt som hon kastar sin nyckelknippa till en kille som behöver komma in i ett förråd.

Men efter snart två år är det dags att gå vidare. De veckor hon har jour är svåra att matcha med skolschemat och nästa termin planerar Andrea att flytta från Villa Medici. Något hon har dubbla känslor inför.
– Flera av mina närmsta vänner i dag har jag lärt känna här. En tidigare intendent jämförde att bo i Villan med ett förhållande. Men nu är det dags att lämna plats för nya förmågor, säger hon. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se