Bildreportage

Från då till nu - men för alltid?

Den första juni 2016 tog fastighetsbolaget Platzer över som ägare av Studenternas hus. Vilken framtid som spås den anrika byggnaden är än så länge ovisst. Men de nya ägarnas vision är att göra området till ett nav för Göteborgs studenter.

Studenternashus 08


Sedan en tid tillbaka hyr Vasaskolans matbespisning in sig i Stora salen. Här serveras caterad mat till skolans elever och personal.

Studenternashus 13


Konstkåren, Campusbokhandeln, Göta studentkår, Studentradion K103, Göteborgs universitets studentkårer och Spionen är några av de verksamheter som idag har sina kontor och går att besöka i huset.

Studenternashus 20


De senaste fem åren har Göteborgs universitet försökt sälja huset, men utan framgång. Efter många om och men presenterade universitetet en framtidsplan som innebär att halva huset rivs för att kanske även göra plats åt studentbostäder. 
– Nu börjar arbetet med detaljplanen och allt vad det innebär. Vi hoppas att spaden kan komma i marken tidigast om två år, säger Mikael Dotevall, fastighetschef till Spionen, 27 april 2016.

Studenternashus 07


De nybyggda delarna av huset är de som enligt planen rivs. Den äldre, ritad av Ragnar Ossian Swensson och ursprungligen uppfört av Göteborgs Högskolas Studentkår och byggt 1932 - kommer att vara kvar. I Lingsalen, som tidigare kallades för filmsalen och vars scen bilden visar - startade Göteborgs filmfestival. 

Studenternashus 19


Husets 4078 kvadratmeter har i omgångar stått tomma. Priset för huset slutade för Platzer på 50,3 miljoner kronor. 

Studenternashus 15

"På 30-talet och många årtionden framåt var huset den självklara mittpunkten för stadens studentliv. Inredningen liknades vid 'en fashionabel Londonklubb' och i huset rymdes festlokaler, tidningsrum och sällskapsrum, konferens- och sammanträdeslokaler. På husets baksida låg en stor skyddad trädgård, och de som ville värma sig på insidan kunde sitta vid en stor öppen spis."
Götheborgska Spionen, 13 november 2015.

stud

"Fick vi chansen skulle vi spränga hela kårhuset i luften. Det vore billigare än att ha det kvar", skrev en kårengagerad i Spionen 1980. Huset behövde i det skedet genomgå kostsamma renoveringar och blev en så pass dyr historia för kåren att Göteborgs universitet tillslut köpte huset och ärvde det 17 miljoner kronor stora lånet. 

Studenternashus 11

– AF-borgen är absolut en inspiration. Vi vill bevara och förena det gamla med det nya. Sen hoppas vi, när det såsmåningom är dags att konkretisera planerna framåt, kunna samarbeta inte bara med Göteborgs universitet utan också med studenterna genom något forum, säger Mikael Dotevall, fastighetschef. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se