Reportage, RIU studenter

”Inte många jobb det här går att kombinera med.”

Lovisa Lindh och kursaren Maja Berge sitter med varsin laptop i universitetets lokaler på Sprängkullsgatan. De jobbar med ett grupparbete tillsammans med två andra. 
– Man får planera en del. Just nu var det så att det passade oss alla fyra att vara lite flexibla och då klarar jag av att hålla mitt träningsschema men samtidigt klara av att jobba ihop.

Lovisa tränar i stort sett varje dag, ofta flera gånger om dagen och att kunna studera parallellt med karriären ser hon som ovärderligt. 
– Hade jag jobbat istället för att plugga så hade det nästan inte gått att träna på den här nivån. Då handlar det om fasta tider och sen börjar högsäsongen och då är man borta veckor i stöten. Det skulle gå, men det skulle vara mycket svårare.

Att samarbetet mellan Göteborgs universitet och Riksidrottsförbundet fanns, fick hon reda på genom sin klubb. Hon vände sig då till studievägledare på Handels men upplevde att det från början inte fanns ett engagemang i frågan och det dröjde ett tag innan allt rullade på. 
– Det tog ett tag, ja. Men jag antar att det var nytt för alla och att det inte riktigt fanns en struktur. Den hjälp jag faktiskt fick kom först under sista terminen. Jag fick skriva min uppsats på egen hand och det var en stor fördel då jag var iväg på träningsläger större delen av våren. I början av utbildningen klarade jag kombinationen utan RIU-stödet, men det var mer pusslande för att få ihop tiden. 

Grupparbetet som håller på att ta form är en av Lovisas sista inlämningar. Livet som friidrottare går dock vidare och just tränar Lovisa för fullt mot OS i Tokyo 2020, men först och främst mot VM nästa sommar.
– Men mina framgångar i friidrotten till trots så känner jag att det är viktigt att ha något vid sidan om idrotten. Att hålla på med friidrott, men parallellt ges möjligheten att bygga på en annan framtid, det är ovärderligt. Så för mig har RIU-samarbetet verkligen varit viktigt. 

LOVISA LINDH

• Ålder: 25 år.
• Sport: Friidrottare som framförallt tävlar i distansen 800 meter.
• Meriter för 2016: EM-brons, 10:e plats på OS och näst bästa tiden i Sverige genom tiderna på 800 meter, samt svenskt rekord på 1 000 meter.
• Läser: Logistikprogrammet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se