Foto: Violetta Kovacka

Guide: Göteborgs loppispärlor

Välkomna vårens solstrålar med att ge dig ut på en upptäcktsfärd bland stadens second-handbutiker där prislapparna fortfarande är överkomliga. Vet du inte vart du ska börja? Lugn, Spionen guidar dig från öst till väst.

Kretsloppsparken Alelyckan

Detta är Stadsmissionens näst största butik av de sju de har i Göteborg. Främst hittar man här mycket möbler, men även en våning med bara kläder, samt porslin och böcker. Det kommer in nya saker dagligen. Eftersom det är en kretsloppspark tar de även emot elprylar, cyklar och annat som de tar till vara. I Returhuset till höger om butiken hittar du ett kafé med ekologisk mat och fika, tillsammans med saker och ting som återvunnits och blivit omgjorda till något nytt, till exempel lampor, stolar och konst. Ett besök till Alelyckan är en mysig utflykt, inte bara en plats att fynda, men också en att njuta av.

Öppettider: Tisdag-fredag 10:00-18:00, samt lördag-söndag 10:00-16:00.
Ta sig dit: Ta buss 78 mot från Gamlestadstorget och hoppa av vid hållplatsen Vattenverket. Därifrån korsar du vägen och sen är du på plats.

Erikshjälpen i Kortedala

En helt ny butik att upptäcka! Erikshjälpen finns på flera håll i Göteborg, och nytillskottet i Kortedala öppnade den 19 mars. Något att lita på är ett stort sortiment och fyndfaktor.

Öppettider: Tisdag och torsdag 12:00-18:00 samt lördag 11:00-15:00.
Ta sig dit: Hoppa på spårvagn 6, 7 eller 11 och stig av vid hållplatsen Kortedala Torg.

Kvibergs marknad

En riktig klassiker i staden! I de gamla häststallarna på Kvibergs Artilleriregemente (som invigdes 1895), ryms spiltorna numera av begagnade möbler, antikviteter, konst, kuriosa, husgeråd, porslin och även verktyg och arbetsredskap med mera. På gårdarna utanför finns torghandlare som säljer allt från färskt bröd till blommor och godsaker.

Öppettider: Lördag-Söndag 10:00-15:00.
Ta sig dit: Antingen med spårvagn 6 eller 7 till hållplatsen Kviberg eller med buss 21 eller 58 till hållplats Brovägen.

Emmaus Björkå Hisingen

Med sitt ypperligt välsorterade system och goda utbud har den stora Emmausbutiken på Hisingen blivit en favorit bland många. På övre plan hittar du kläder och accessoarer, medan nedre plan är fylld till brädden av vaser, porslin, böcker, köksredskap och möbler. Definitiv fyndfaktor!

Öppettider: Måndag-fredag 10:00-18:00, lördag 11:00-16:00, och söndag 12:00-16:00.
Ta sig dit: Hoppa av vid Hjalmar Brantingsplatsen (hit går bl.a. spårvagn 5, 6, 10 m.m. samt flera bussar som 17, 18, 19 och 25 m.m.), sedan får du ge dig ut på en liten promenad. Du går förbi samlingen butiker på Backaplan och fortsätter rakt fram tills du korsar en å. Därefter är det skyltat till butiken, som du hittar till höger om den fortsatta gångvägen.

Saronkyrkan

Beläget ovanpå Hemköp i Annedal finns denna välbesökta pärla, där man nästan alltid fyndar något. Gott om fina möbler och en hel del kläder, plus mycket mer. Har också ett litet kafé där du kan samla energi. Folk brukar ofta köa för att komma in, så var förbered på mycket människor.

Öppettider: Torsdag 16:00-19:00 samt lördag 10:00-13:00.
Ta sig dit: Spårvagn 2 till hållplats Brunnsgatan.

Reningsborg Västra Frölunda

I den här butiken samsas möbler, kläder, porslin och olika ateraljer i en salig blandning på 1300 kvm i Västra Frölunda. Priserna är låga och det finns mycket att välja mellan.

Öppettider: Onsdag 16:00-19:00 samt lördag 10:00-13:00.
Ta sig dit: Hoppa på buss 92 eller 93 och åk till hållplats Hults Bro.

Megaloppis Majorna

En dag varje vår översvämmas Majorna av människor som säljer kläder, möbler och annat smått och gott, och lika många som vill fynda och köpa. Från Stigbergstorget ner till Sannaplan sträcker sig second-hand-området och det hela är lite som en fest i solen, och kanske, efter någon timma, med ett par nyfyndade skor på fötterna.

När: Alltid sista söndagen i maj, detta år den 29 maj hela dagen.
Ta sig hit: Spårvagn 3, 9 eller 11 tar dig en bit på vägen, och sedan är det bara att promenera runt och upptäcka.

Bagageloppis i Slottskogen

När solen tittar fram, gör så även den tillfälliga loppisen det i Göteborgs favoritpark. Den andra april invigdes årets säsong av bagageloppisar i Slottskogen, där man promenerar runt och kan fynda vad som helst. Loppisen är belägen vid Dalens grusplaner mittemot Slottskogsvallen.

Öppettider: 11:00-15:00, kommande datum i april är: 9-10, 16-17 och 30. Det hålls loppisar fram till 28 augusti, kika in på bagageloppis.se för datum resten av säsongen.
Ta sig dit: En kort promenad från valfri hållplats, antingen Botaniska, Bokekullsgatan eller Högsbogatan. Till alla tre hållplatser går spårvagnarna 1,2,6,7,8 och 13.

Mölndal Second Hand

I ett gult trähus finns en av de mest välsorterade och fyndvänliga second-handbutikerna i Göteborgsområdet. Mölndals pingstkyrka har i 26 års tid erbjudit hemtextil, skor, porslin, kläder och mycket möbler till riktigt bra priser.

Öppettider: Onsdag 12:00-18:00 och lördag 11:00-14:00.
Ta sig dit: Antingen med buss 761 eller spårvagn 2 eller 4, hoppa av vid Mölndals Sjukhus.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se