Oleksandra Kryshtapovych är ordförande i Utrikespolitiska föreningen. Foto: Oliver Nordh

Förening som brinner för demokrati

Förra året firade Utrikespolitiska föreningen i Göteborg 90 år. Men vilka är de och vad gör de? Spionen träffar föreningens nya ordförande och går på releasefest.

Vi har bestämt tid för intervju via Skype, men Oleksandra Kryshtapovych hör inte av sig. Det är samma dag som explosionerna inträffar i Bryssel. Oleksandra är utomlands för tillfället, men jag vet inte i vilket land. Hon är ordförande i Utrikespolitiska föreningen i Göteborg, UF, och vi har bara haft mejlkontakt. Medan radion rapporterar om ännu fler dödsoffer får jag till slut ett sms. Och där dyker hon upp på skärmen, iklädd en grön kofta.
– De här händelserna är en chock, säger hon på engelska och berättar att hon haft kontakt med vänner i Bryssel.
Själv befinner hon sig i tryggt förvar hos föräldrarna i Ukraina. I bakgrunden skymtar en vit soffa och en drömfångare. Som ordförande i UF är hon van att diskutera frågor om demokrati och politik, men säger att det är svårt att förutse händelser som den i Bryssel.
– Det viktigaste är att skilja på vanliga människor och terrorister, säger hon. Att få folk att förstå att alla muslimer inte är kriminella.

Många utbytesstudenter

I UF:s stadgar står det att deras huvudsyfte är att sprida information och uppmuntra till diskussion om utrikespolitik. De arrangerar alltifrån föreläsningar till filmkvällar.
Dagen efter vårt samtal visas en film om gentrifiering i New York-stadsdelen Williamsburg. Många av de fattigare invånarna tvingas flytta i takt med att priserna höjs – området har blivit hippt och lockar till sig folk med högre inkomst. En fråga som är aktuell i många länder.
– Jag hoppas på ännu fler events, säger Oleksandra. Mitt personliga mål är att nå fler personer och få dem att intressera sig för vad som händer omkring oss. Att diskutera samhällsfrågor är ett första steg att påverka den värld vi lever i och det stärker också demokratin.
En majoritet av föreningens medlemmar är svenskar, men det är många utbytesstudenter som är aktiva från bland annat Tyskland, Ryssland och Slovakien. Svenska och engelska brukar blandas när de träffas och flera av deras events är tvåspråkiga. Oleksandra berättar också om Model united nations, MUN, en kommitté inom UF som iscensätter och rollspelar olika situationer inom FN eller EU.
– Det är jättebra om du vill träna på att debattera och det är också väldigt roligt att låtsas vara en ambassadör! Oleksandra skrattar framför skärmen.
Hon ska snart ta itu med sitt uppsatsarbete – själva anledningen till att hon är i hemlandet. Hennes masteruppsats i International administration and global governance handlar om den ukrainska frivilligrörelsen.
Nästa gång jag pratar med Oleksandra står hon i folkvimlet på Göteborgs Litteraturhus. Det är releasefest för föreningens magasin Utblick. Gästerna knaprar chips och bläddrar bland de blanka sidorna med flottiga fingrar.
– Det är jag som har gjort den nya designen, säger Unni Toivola som går på Högskolan för design och konsthantverk, HDK.

Bättre än demokrati

Men de flesta andra som hänger i sofforna är statsvetare i någon form. Och medlemmar i UF. De nya chefredaktörerna Mikael Hemlin och Sara Lindström menar att de i alla fall har gjort ett försök att nå utanför universitetet genom att vara i en annorlunda lokal.
– Vi trodde det var första gången redaktionen ordnar releasefest, säger Mikael. Men det har visst hänt tidigare även om det var längesen.
Temat för årets första Utblick är demokrati med undertiteln ”out of fashion?”
– Vi kanske står inför ett vägskäl, säger Sara. Är demokrati svaret eller finns det nån annan politisk konstitution som är bättre? Vi vill ta upp olika aspekter av ämnet.
Tidningen innehåller artiklar om alltifrån situationen i Turkiet till hur ett torg – själva symbolen för en demokratisk mötesplats – försvann i Bollnäs. Allt fler människor droppar in i lokalen. Det är dags för quiz och diskussionen i sofforna fortsätter.

Text: Louise Halvardsson

Utrikespolitiska föreningen

• En politiskt och religöst obunden förening som tillhör Utrikespolitiska förbundet Sverige.
• Det finns för närvarande 13 föreningar i Sverige, och vem som helst kan starta upp en ny. Medlemmar uppmuntras att engagera sig i aktiviteter eller komma med egna förslag.
• UF GBG anordnar föreläsningar, debatter, filmkvällar, Model united nations, och studieresor. De ger också ut tidskriften Utblick och sänder program i Studentradion K103.
• UF i Göteborg bildades 1925 och har runt 350 medlemmar.
• Medlemskap kostar 50 kr/år och gymnasieungdomar får bli medlemmar gratis.
• Arbetet sker ideellt men de får ekonomiskt stöd från Sida.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se