Emma Öhrwall

Emma tror på en mer hållbar ekonomi

Arter dör ut, isar smälter och regnskog skövlas. För Emma Öhrwall blev klimatångesten tung när hon började plugga. Nu försöker hon hitta lösningar genom kollaborativ ekonomi.

"Vi människor har en massa resurser tillsammans” säger hon och visar runt på Omställningsverkstaden där Kollaborativ Ekonomi Göteborg, KEG, hyr in sig. Vid ett skrivbord sitter ett par tjejer och jobbar framför sina laptops. På väggen hänger gröna växter planterade i gamla konservburkar. 

I samma lokal på Vegagatan ligger Cykelköket och Gothenburg Hackerspace där du bland annat kan laga din cykel respektive dator. Verksamheterna är en del av det större nätverket Omställning Göteborg och drivs av samma visioner: ett mer socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.

– Det finns en stark gör-det-själv-kultur, säger Emma Öhrwall.

Låna verktyg

Att dela på alltifrån kläder till kunskap om hur du lagar något är ett sätt att rädda planeten från överkonsumtion. Emma Öhrwall menar att människors behov förändras och samhället måste anpassas. Folk vill inte köpa en borrmaskin som de använder en gång per år. Det är smartare att dela verktyg med sina grannar.

– Människor kommer också att närma sig varandra, säger Emma Öhrwall. Om man lånar ett verktyg av någon är barriären inte lika stor att be om hjälp i andra sammanhang.

Hon radar upp fler exempel. Det blir allt vanligare att samåka eller gå med i en bilpool. Folk köper inte CD-skivor i samma utsträckning, men de vill ha tillgång till musiken. Själv bor hon hemma hos folk genom Airbnb istället för på hotell när hon reser.

Miljötänk

Men kollaborativ ekonomi har inte alltid varit en självklarhet för Emma Öhrwall. Efter gymnasiet jobbade hon som grafisk formgivare inom reklambranschen.

– Det kändes som att min själ höll på att dö, säger hon. Att jobba med konsumtion 8-12 timmar per dag var inte rätt.

Hon sade upp sig och hamnade i Norge där hon fick jobb i en hälsokostbutik. Hennes medvetande ökade även om hon alltid haft ett nära förhållande till naturen. Nu genomsyras hela hennes livsstil av ett miljötänk. Hon är vegetarian, äter ekologiskt och använder hudvårdsprodukter som är fria från kemikalier. 

Efter vistelsen i Norge kände hon för att börja plugga. Vad visste hon inte riktigt, men hon läste om humanekologi och tyckte att det verkade intressant.

– Men jag drabbades av klimatångest. Att läsa att 100 arter dör ut varje dag blev tungt och övermäktigt.

Delningsdag

Hon ville hitta lösningar och kom i kontakt med ett nätverk som sysslade med cirkulär ekonomi. De var inne på miljövänlig produktion: att varor ska hålla längre och kunna återvinnas. Fast Emma Öhrwall tyckte att det blev för tekniskt och saknade ett samspel mellan människor och samhälle. 

Utan att själv veta hur det gick till hittade hon fler likasinnade. De anordnade en delningsdag där man kunde byta både grejer, kunskap och tankar med varandra.  Och det var så föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg föddes. 

På föreningens hemsida finns en karta över fler kollaborativa verksamheter i Göteborg. Bland annat Fritidsbanken i Angered där du kan låna skridskor och Klädoteket som hyr ut design, second hand- och vintageplagg.
– Vi jobbar för att vara en länk mellan de här verksamheterna och invånarna i staden, berättar Emma Öhrwall som har den officiella titeln underlättare.

 

Emma Öhrwall

Ålder: 28.
Bor: Sandarna.
Familj: Alla mina vänner, föräldrarna i Borås.
Gör: Ordförande för Kollaborativ Ekonomi Göteborg, jobbar på Studiefrämjandets naturavdelning, frilansar som föreläsare.
Utbildning: Kandidatexamen i humanekologi, samt fristående kurser i bland annat miljöpsykologi.
Intressen: Är beroende av konserter, har en odlingslott, dansar lindy hop.

Kollaborativ ekonomi

• Hushållning av resurser genom samverkan. Att dela, byta, skänka, låna och hyra varor och tjänster i horisontella nätverk.

• I Göteborgs Stads budget står det skrivet att kommunen ska verka för kollaborativ ekonomi.

• Föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, KEG, bildades 2015 och arbetar för att främja och sprida konceptet.

• Mer info: www.kollekogbg.se

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se