Illustration: Ibou Gueye

Vem övervakar dig på nätet?

Vad händer med det du delar på nätet? Och vad delar du egentligen med dig av utan att veta om det? Christopher Kullenberg, som forskar om digital övervakning, tipsar om fem frågor du bör ställa dig själv.

1. Vem kontrollerar nätverket?

 Den som äger nätanslutningen kan övervaka mest. Ofta finns övervakningsprogram som letar efter specifika ord. Om du sitter på ett internetcafé i Kina bör du till exempel inte skriva något regimkritiskt i ett mejl hem. Att skypa i Förenade Arabemiraten och prata om något som är förbjudet där – till exempel en rolig gayfest du varit på i helgen, är inte heller en bra idé.
Även Göteborgs universitet övervakar sitt nätverk – om du till exempel skulle fildela eller ladda ner en film via GU-nätverket blir du avstängd från nätverket.

2. Hur säker är anslutningen?

 När uppdaterade du senast operativsystemet, till exempel? En osäker dator eller telefon kan lätt bli kapad och du riskerar att utsättas för identitets- och kreditkortsstölder.

3. Vad har jag godkänt?

 Nästan ingen av de som använder sociala medier läser det finstilta. Du vet de där fem sidorna med pytteliten text som dök upp i begynnelsen när du skaffade ditt Facebook-, Twitter-, eller Gmail-konto. När du klickade i den där rutan godkände du i princip att de sociala nätverken får göra vad de vill med din data – inklusive att sälja den vidare till en tredje part.
. Alla detaljer om ditt liv som du sparar via appar och delar via sociala medier skapar en ny generation marknadsföring. Facebook kan till exempel sälja sin data om dig till Klarna faktura som kan använda det till att avgöra din kreditvärdighet.
. Din löparapp skickar data till Nike som kan räkna ut hur ofta och hur länge du springer varje vecka – så att de vet vilka löparskor de ska försöka sälja till dig när dina gamla är utslitna.

4. Läge att logga ut?

 Allt du gör på nätet vet Facebook och Google om. Nästan så länge som du är inloggad sparas cookies som skickar tillbaka information till sidorna. Facebook vet till exempel om du går in och läser en artikel på Aftonbladet, vad du skriver i Google-sökfältet och vilka produkter i webbshoppar du tittar på. Vill du undvika att information om vilka webbsidor du besöker lagras i Kalifornien för all framtid: logga ut från Google och Facebook innan du besöker andra sidor. Du kan också öppna ett privat fönster i webbläsaren eller välja alternativet att surfa anonymt.

5. Spionerar din telefon?

 Också när du inte aktivt använder telefonen delar den information om dig. Så länge den är påslagen skapar du en databas över din position. Information om var du befinner dig skickas hela tiden hem till Apple och Google, och din position registreras. Google kan till och med räkna ut om du går, cyklar eller åker bil beroende på vilken hastighet du har.
Den information kan säljas eller ges vidare till andra aktörer.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se