Ylva Sandgren blir klar med sin avhandling om glitter i vår.

Allt som glittrar är.... ja vadå?

Att vi människor fascineras av saker som glittrar är inte minst december månad ett bevis på. Men vad är egentligen glitter, och kan man rentav använda det för att påverka hur vi människor mår? Det vill doktoranden Ylva Sandgren ta reda på.

Som en del i sina forskningstester satte Ylva Sandgren en dag ut plattor med olika sorters glitter i solen på gatan vid sitt hem i Kålltorp.
– Det är ofta dagisbarn som är ute och går där, och fröknarna brukar skälla på dem om de inte går i raka led. När de såg glitterplattorna upplöstes de raka leden, barnen började dansa och ropade "glitter!". Och fröknarna sa ingenting.

Ylva har alltid gillat det som glittrar, från barndomen nära havet då hon ofta var ute i naturen och beundrade ljusfenomenet på vattenytan och i iskristaller. Det syns. Hon har glitter på jeansen, och väskan är en regnbåge av skimrande paljetter.

– Det händer något med oss när vi ser saker som glittrar, det finns någonting där som påverkar oss, säger hon.

Läkande miljöer

En del av Ylvas forskningsprojekt går ut på att ta reda på mer om det där – hur kan glitter påverka kroppen? Det finns forskning som till exempel visar att musik kan påverka såväl vår sinnesstämning som prestationsförmåga – tänk om glitter kan göra samma sak?
– Går det som händer i kroppen rentav att mäta? Kan man kanske använda det för att skapa läkande miljöer, på till exempel sjukhus och i skolor?

Ylva tog med sig intresset för glitter in i textilstudierna, först på folkhögskola, sedan via en kandidat i textil konst på HDK och en master i textildesign på Högskolan i Borås.
Bland annat har hon testat att väva in koppartråd för att skapa en glittrig effekt i ett tyg.

Det var där hon fick idén som ledde henne in på det forskningsprojekt som om allt går som planerat avrundas till våren. Hon vill att glitter ska användas mer, inte bara på högtider som jul och nyår, eller i karnevalståg.

Det visuella receptet

Utgångspunkten är att beskriva själva fenomenet glitter – vad består det av rent visuellt, hur ser det ut? Utifrån observationer av 18 olika glitterfenomen beskriver Ylva vad hon ser. Hon tittar på till exempel färg, form, ljus, transparens och på hur glittret rör sig. (För det gör det. Det är en av anledningarna till att det är så svårt att fånga på bild.)
– Man kan säga att jag försöker få fram det visuella receptet på glitter. Till exempel har jag kunnat se att prismaglitter består av en blandning av fem olika ljus.

Målet är att så småningom kunna ta fram ett textilt byggmaterial, som härmar naturens egenskaper att glittra. Det kan vara väggar, tak, golv, eller detaljer inuti byggnader. Inte som en ersättning för naturen, men ändå som ett sätt att få inomhusrummen att likna utomhus.

– Jag tror på det terapeutiska med glitter. Om jag blir glad av det så kan andra bli det!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se