Studenternas hus sedan 1932

 • Det som en gång var det gamla husets fasad utgör nu innervägg i Stora salen.Foto: Marit Lissdaniels
 • 50-års-jubilerande Patriciabaletten tränar i Musikrummet i Studenternas hus. Foto: Mette Lindberg
 • 50-års-jubilerande Patriciabaletten tränar i Musikrummet i Studenternas hus. Foto: Mette Lindberg
 • I Spionens arkiv finns många bilder från svunna tider – den här är tagen någon gång på 60-talet, efter att husets byggdes ut, men innan det att tidningens nuvarande redaktion gjordes i ordning och fick en balkong (ovanför den som syns på bilden.)
 • Foto: Marit Lissdaniels
 • Den här delen av huset byggdes 1967. Foto: Marit Lissdaniels
 • I det som nu kallas Lingsalen startade Göteborg Filmfestival på 70-talet. Foto: Marit Lissdaniels
 • Studentbokhandeln drar kanske flest besökare till huset. Foto: Marit Lissdaniels
 • Foto: Mette LIndberg
 • Gustaf Nilsson säljer kursböcker i Studentbokhandeln. Foto: Mette Lindberg
 • Trapphus i husets äldre, q-märkta del, som kommer att bevaras. Foto: Marit Lissdaniels
 • Köket används nu fem-sex gånger per år. Foto: Marie Lissdaniels
 • Arkivbild från sextiotalet, då det var lunchrestaurang i Stora salen.
 • På Göteborgs universitets studentkårer (GUS) kontor, hänger tidigare års presidialer inramade på väggen. Foto: Marit Lissdaniels.
 • Göta studentkår har också kontor i huset. Foto: Marit Lissdaniels
 • Gediget ölutbud i puben Kårkällar´n, som precis namnet antyder huserar i husets källare. Foto: Marit Lissdaniels
 • Chelsea Forseth och Karin Björklund är engagerade i Studentradion K 103 som har en lång historia i huset. Foto: Mette Lindberg
 • Foto: Mette Lindberg
Previous Next
           Vad händer i huset idag? Foto: Mette Lindberg och Marit Lissdaniels

Visste du att Göteborgs filmfestival startade i Studenternas hus? Eller att Håkan Hellström spelade i Stora salen på tidigt 2000-tal? Nu var det längesedan huset såg sina glansdagar, men i mitten av förra seklet var det navet i stans studentliv. Några av dem som håller till i huset dag har hängt med nästan ända sedan dess.

Göteborgs första studentkår startades i slutet av 1800-talet. Efter många års idoga ansträngningar hade man 1932 lyckats samla ihop tillräckligt mycket pengar för att bygga ett eget kårhus. När vinkelbyggnaden i rött tegel så småningom stod klar ansågs den så tjusig att den länge kallades "Kårpalatset". Men mest har huset gått under namnet "Kåren".

Skyddad trädgård

På 30-talet och många årtionden framåt var huset den självklara mittpunkten för stadens studentliv. Inredningen liknades vid "en fashionabel Londonklubbs" och i huset rymdes festlokaler, tidningsrum och sällskapsrum, konferens- och sammanträdeslokaler. På husets baksida låg en stor skyddad trädgård, och de som ville värma sig på insidan kunde sitta vid en stor öppen spis.
På 40- och 50-talen var de konstnärliga föreningarna och spexen mycket aktiva i huset. Bland annat anordnades något som kallades "discofilklubb". Huset var också en viktig samlingspunkt för samtal och debatter för kulturellt och intellektuellt verksamma i staden. Det fanns också, då precis som nu, ett radiorum som användes flitigt under krigsåren på 40-talet.

För trångt

I restaurangen på bottenvåningen kunde studenter äta två mål maten om dagen för ringa två kronor. På 60-talet växte studentpopulationen och lokalerna började bli för trånga. En ny tillbyggnad invigdes 1967, då bland annat Stora salen invigdes.
På 70-talet anordnades regelbundet filmvisningar i filmsalen (som nu heter Lingsalen). Det var också här som ett gäng kårengagerade filmentusiaster startade Göteborgs kända filmfestival.

"spräng huset"

På 80-talet började studentkårens kärlekssaga med huset ta slut. "Fick vi chansen skulle vi spränga hela kårhuset i luften. Det vore billigare än att ha det kvar." skrev en kårengagerad ung man i Spionen 1980.
Huset blev en allt dyrare historia för kåren, bland annat genom de kostsamma renoveringar som krävdes när det började få några år på nacken.
När Filosofiska Fakulteternas Studentkår, som den hette på den tiden, till slut hotades av konkurs i slutet av 90-talet, gick Göteborgs universitet in och köpte huset, och övertog därmed lån på 17 miljoner kronor. Sedan dess hyr GU tillbaka huset till kår- och studentverksamheter.
Den senaste gången huset renoverades var 1997. Då citerades husets intendent i Spionen: "Från och med nu är det i studenternas hus som allt händer." sa hon.

Artister och konkurser

I perioder har dock stora delar av husets 4 078 kvadratmeter stått tomma, eller hyrts ut till annan verksamhet än studentverksamhet. I början av 2000-talet anordnades konserter i huset, bland annat Håkan Hellström och Motörhead spelade i Stora salen. Sedan gick arrangören i konkurs, och konsertverksamheten lades ner.
Nu är huset förutom Göta studentkårs bas hem för flertalet studentföreningar som dansar, spelar musik eller sätter ihop spex. Studentombud, kursbokhandel och studentmedierna K103 och Spionen håller också till i det gamla kårhuset från 1932. .

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se