Lärarstudenten Mimmi håller en kurs i svenska för nyblivna mammor.

Lärarstudent lär ut svenska

Mimmi Rombach är inte färdig lärare, men har redan inlett sin lärarkarriär – med att lära ut svenska som andraspråk till nyblivna mammor i Bergsjön.

Det är tisdag förmiddag och en efter en droppar kvinnorna in i lokalen längst ner i höghuset på Siriusgatan i Bergsjön. De hälsar glatt på lärarstudenten Mimmi Rombach. De som har med sig sina spädbarn packar upp dem ur barnvagnar och vinteroveraller och slår sig ner på golvet.
– Vi har ett barn- och familjefokus i kursen och utgår från vardags­situationer som att hämta och lämna på förskolan och att gå och handla, säger Mimmi.

Hon läser femte terminen på lärarprogrammet med inriktning mot svenska som andraspråk. Varje tisdag håller hon i en sfi-grupp i lokalerna. Mellan åtta och 14 deltagare dyker upp vid varje tillfälle.
Kursen hålls på Mammaforum, ett projekt som anordnas av organisationen Födelsehuset i samarbete med Göteborgs stad. Hit kommer blivande och nyblivna mammor från hela Göteborg för att få stöd inför förlossning och i kontakt med sjukvård och mödrahälsovård, bland annat genom tolkning. Sabrieh Ammari, som är anställd som doula och kulturtolk på Mammaforum, berättar om behovet av svenskaundervisning hos mammorna:
– När de är hemma med barnen hamnar de lite utanför och kan inte gå i skolan.

Studenterna fick frågan på en föreläsning om det var någon som var intresserad av att jobba ideellt med att lära ut svenska som andraspråk. Mimmi och klasskamraten Alma nappade. Nu har de hållit på i ett år, och för några veckor sedan startade en andra grupp, som hålls av ytterligare två lärarstudenter. Alla får stöd och handledning av institutionen för svenska språket.
Den här onsdagen har kursdeltagarna fått i läxa att beskriva sig själva med adjektiv. Block och penna åker fram, och efter en stunds förvirring börjar adjektiven ljuda genom rummet: "Liten" "ljus" "mörk" "lila"
Mimmi skriver upp orden på whiteboardtavlan och förklarar ibland med hjälp av kroppsspråk vad de betyder. Ett par kursdeltagare ställer frågor på engelska, någon förklarar med låg röst på sitt hemspråk för den som sitter intill. De som talar samma språk stöjder ofta varandra genom att översätta och förklara om någon inte förstår, berättar Mimmi.

Hon tror att hon själv och de tre andra lärarstudenterna får ut lika mycket av kurserna som deltagarna:
– Jag har lärt mig otroligt mycket, bland annat om planering och att anpassa upplägget efter förutsättningarna.
– Att hålla i en egen grupp är inte som att göra praktik – vi har själva startat upp verksamheten och fått utveckla den som vi vill och testa olika teorier som vi lär oss om i skolan, säger Mimmi Rombach.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se