Maria Larsson, Adam Danielsson och Frida Kristiansson är alla tre läkarstudenter som varvar studier med friidrott. Foto: Stefan Mathisson

Läkarstudenter satsar på friidrott

Ibland kan det vara svårt att som student få tiden att räcka till. Men flera läkarstudenter satsar stenhårt på friidrotten parallellt med studierna. Flera av dem på elitnivå.

Inne på friidrottens hus vid Marklandsgatan är det högt i tak och ur högtalarna strömmar hiphopmusik. Adam Danielsson, Frida Kristiansson och Maria Larsson springer på de röda löpbanorna. De tillhör Sveriges elit inom friidrott och tränar just här i Göteborg.
– Det var friidrotten som fick mig att komma hit från början, säger Adam Danielsson.
Han flyttade hit 2012 efter att ha tagit studenten i hemstaden Halmstad. Väl i Göteborg började han studera på läkarprogrammet. Och han är inte den enda läkarstudenten som tränar friidrott på elitnivå.
Frida Kristiansson tävlar i SM i löpning. Specialiteten är medel- och långdistans. Det motsvarar sträckor på mer än 1 500 meter. Hon har kommit till termin fyra på läkarprogrammet och tycker att det går bra att kombinera studierna med idrotten.
– Det är nog bättre att plugga och träna än att jobba och träna, plugget kan man styra mer över själv, säger hon.

Stressigt ibland

Men självklart blir det också stressigt ibland. Frida Kristiansson tror dock inte att det hade spelat någon roll om hon gått läkarprogrammet eller någon annan utbildning.
– Det blir ju stressigt inför en tenta oavsett vad den handlar om, säger hon.
Maria Larsson, som också hon har medel- och långdistans som specialitet, håller med. Men hon poängterar att det kan vara svårt att få tid till annat än träning och studier.
– Om man planerar och har framförhållning hinner man med allt, det svåra är att få tid över, säger hon.

Paralleller till utbildningen

Alla tre tycker att träningen går bra att kombinera med läkarstudierna. Fördelen med att kombinera idrotten med läkarstudier är att det de lär sig i utbildningen också är relevant för träningen.
– Man lär sig ju mycket om kroppen och hur den fungerar, man kan dra många paralleller, säger Maria Larsson.
Hon och Frida Kristiansson har en fördel när de kombinerar träning och studier i och med att de tränar mest löpning. Det kan de göra ute och i stort sett när de vill.
– Det är nog svårare för de som är mer bundna till träningslokalen, säger hon och nickar mot Adam Danielsson.
Hans specialitet är 400 meter. Det är en gren som bör utföras i träningslokalen där löpbanorna finns.
– Jo, jag bor ju nästan här under vissa perioder, säger han.
Många som tränar på Friidrottens hus studerar också till sjukgymnaster. Kanske är det kroppsaktiviteten som lockar utövarna till att lära sig mer om kroppen.
Sedan i år är Göteborgs universitet och Chalmers så kallade riksidrottsuniversitet. I och med det ska studenterna få bättre möjligheter till att träna och tävla i kombination med studierna.
– Jag tror det är bra att studera bredvid idrotten, då står man inte och faller med den, säger Frida Kristiansson.

Riksidrottsuniversitet

• På riksidrottsuniversitet ska studenter lättare kunna kombinera studier och elitidrott. Forskning bedrivs också och akademiska tränarutbildningar erbjuds.  
• Målet är att underlätta elitidrottares satsning och förhoppningsvis öka antalet svenska medaljer i framtida tävlingar.
• Förutom Göteborgs universitet och Chalmers är också Umeå universitet och GIH/KTH riksidrottsuniversitet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se