Mareen hann flytta nio gånger under sin tid som student i Göteborg. Foto: Loise Halvardsson

"Att hitta lägenhet svårare än svenska"

 Hon skulle stanna i fyra månader, men blev kvar i över fyra år. Och hann bo på nio olika platser. Utbytesstudenten Mareen Bruns från Tyskland blev förälskad i Göteborg vid första ögonkastet.

Killen bakom disken på Café Zenit i Majorna hälsar på Mareen och frågar hur hon mår. Trots att hon flyttat till Berlin är hon fortfarande hemma i Göteborg och har många stamställen. Förutom Zenit trivs hon på Hagabion där hon jobbade som volontär, och uppe vid Masthuggskyrkan sitter hon gärna och tittar på solnedgången.
Från början valde hon Göteborg eftersom det gick en färja till Kiel, men det tog slut med killen där och själv blev hon alltmer svensk. Från att ha läst ett år med internationella studenter började hon i en svensk klass.
Språket lärde hon sig snabbt genom att lyssna på folk på spårvagnen, gå på Poetry Slam och bli medlem i en spexgrupp. Det var värre att hitta bostad.
– I Tyskland brukar det inte vara så svårt. Jag tackade nej till ett rum i en studentlägenhet för jag ville inte hänga med amerikanska utbytesstudenter. Jag ville lära mig svenska.

Hela nio gånger hann hon flytta under sin tid i Göteborg.
– Först bodde jag i Kortedala där hyresvärden sov precis utanför mitt rum. Och rummet var tillägnat hennes avlidna släktingar. Jag fick inte lägga något på golvet, berättar Mareen.
Tack vare att hon pratade med folk på caféer och kulturevenemang hittade hon bättre boenden. Hon har provat alltifrån att vara au pair till att bo i kollektiv.

Ett annat problem hon hade var att sätta ihop sin utbildning och tillgodoräkna sig de kurser hon läst i Tyskland.
– Jag trodde att det byråkratiska skulle vara lätt att gå igenom, men det var en kamp, säger Mareen.
Hon menar att i Tyskland propagerade lärarna i statsvetenskap för att Europa är ett land, men i praktiken är det mest en fin idé.
– Länderna är inte så sammansvetsade som vi tror, säger Mareen.

Mareens tips till nya studenter

• Anmäl dig på boplats.se, men det viktigaste är att vara aktiv, prata med alla du träffar om boende, titta på Blocket.
• Hitta en bra pluggkamrat.
• Håll ögonen öppna för sociala grejer, det finns lappar överallt på anslagstavlor. Kolla kårverksamheter. Våga gå på grejer även om du går själv.
• Jobba som volontär på kulturfestivaler.
• Gå till Kvibergs marknad, det är superbilligt med grönsaker.
• Göteborg har mycket fin natur, bland annat Vrångö i södra skärgården, Delsjöområdet, Bohusleden och Vättlefjäll i Angered.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se