Planering och kaffe är Jakobs studietips. Foto: Stefan mathisson

Mycket kaffe för att klara plugget

 Jakob Rosdahl pluggar helst ensam med koffein i kroppen. Men beskriver sig själv som en studiesocial människa. Att flytta hemifrån och börja studera har varit en rolig omställning.

Första dagen på terminen. Jakob Rosdahl kommer från föreläsningssalen med en pappmugg i handen. När han började på läkarprogrammet drack han inte kaffe, nu är den svarta drycken ett måste.
– Jag dricker minst två koppar om dagen. Det kostar bara 13 kronor om du är med i kåren. Annars 15 kronor. Om du är en flitig kaffedrickare kan du tjäna in medlemsavgiften.

Han rör sig vant på Medicinarberget, det lummiga campuset som ligger på en höjd nära Sahlgrenska sjukhuset. Ofta stannar han kvar efter föreläsningarna och pluggar. Det går bäst om han sitter ensam i ett grupprum med studiekamraterna i ett rum bredvid. Han ansträngde sig att hitta nya kompisar utöver de vänner han redan hade i Göteborg.
– I och med att man pluggar så länge är det skönt att ha folk omkring sig som man har bra kontakt med. Annars skulle det bli ganska tråkiga dagar.
Nollningsaktiviteter och medlemsskap i ett sexmästeri som ordnar fester var ett bra sätt att träffa folk. Han ingår även i Doktor Kock som fixar mat inför sittningar. Fast i matlådorna blir det mest pasta och köttbullar. Han delar lägenhet med en kompis som pluggar på Chalmers.
– Jag hade flyt och hittade lägenheten genom ett fastighetsföretag som jag jobbade på. Men det har löst sig för de andra i klassen också.

Under sitt första år som student har han framför allt lärt sig att planera. Genom att skriva ned vad som behöver göras och när.
– Kalendern på mobilen är otillräcklig. Jag önskar att jag hade en fysisk almanacka, men jag har inte kommit dit än.
Tack vare att han organiserar sin tid kan han vara ledig de flesta helger. Förutom då han rycker in som frukostpersonal på ett hotell.

Jakobs tips till nya studenter

• Gå på föreläsningarna och gör ordentliga anteckningar. Plugga gärna direkt efteråt. Gå igenom det du lärt dig under dagen.
• Planera! Skriv upp vad du behöver göra. Om man har koll och disciplin så går det bra. Det är inte så överdrivet hårt plugg som man tror.
• Drick kaffe! Då går det lättare att hitta fokus och få ihop saker.
• Skämta om det som är jobbigt, då blir det lättare. Ta en vecka i taget.
• Var med på alla nollningsaktiviteter.
• Det kan vara lite lurigt med GUL och Ladok i början, men fråga kompisar om hjälp.
• Spara pengar genom att dela boende, cykla istället för att åka spårvagn. Nackdelen med att plugga på berget är att det är uppförsbacke var du än kommer ifrån!.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se