Studenterna som står för pompa och ståt

promovering-magnus-sigrfridhorden
Traditionsenligt. Magnus Andersén från Sigfridhorden är på väg in i festsalen med SFS:s anrika standar. Ninni Bernhardsson håller reda på en av de två tofsarna.
Sigfridhorden

• Är Filosofiska Fakulteternas Studentkårs (FFS) marskalkämbete.
• För att ansöka om medlemskap krävs att du varit aktiv i en kårförening under minst ett år.
• Sigfridhordens huvuduppgift är att dela ut förtjänstmedaljer till olika kårföreningar, men de representerar också FFS under universitetets olika högtider.
• Varje kår har sitt eget marskalk­ämbete.

Du kanske tror att strikta traditioner och traditionella högtider bara finns i Lund och Uppsala. Då har du antagligen aldrig varit på Göteborgs universitets doktorspromovering eller hört talas om Sigfridhorden.

Magnus Andersén har tagit ledig från jobbet. Det är fredagsförmiddag och han är klädd i frack. Den kommer han att ha på sig under de närmaste tjugo timmarna. Han är en av ungefär 70 medlemmar i Sigfridhorden, som är Filosofiska fakulteternas studentkårs marskalkämbete. Idag representerar sju av dem studenterna under universitetets största högtid.
- Doktorspromoveringen är som en stor tavla som målas upp för gästerna. Vi är en del av den och ska se till att allting flyter på smidigt, förklarar Magnus Andersén som snart ska ge sig av till Svenska mässan.

Värdig min

Exakt klockan tre ska alla nyblivna doktorer tåga in i festsalen på mässan för att ta emot sina diplom, hattar och lagerkransar. Då är Sigfridhorden på plats sedan länge, tillsammans med marskalkar från alla andra kårer.

Hade det varit en idrottstävling hade de kallats för funktionärer och haft gula västar eller t-shirtar med tryck. Men på en doktorspromovering är det frack eller lång klänning som gäller. Plus ett blågult band över bröstet och en värdig min.
- Vi står för pompa och ståt, men vi får inte ha några medaljer eller andra utmärkelser på oss. Vi ska vara neutrala, det är ceremonin som är viktig, förklarar Magnus Andersén.

Kårens standar

Studentmarskalkarna välkomnar gästerna, håller i svenska flaggor, lämnar fram diplom, passar barn och visar sexhundra stolta släktingar och vänner till rätta före och efter den högtidliga ceremonin.
- Och så bär vi kårens standar när de nyblivna doktorerna går in till ceremonin, säger Magnus Andersén, inte utan stolthet i rösten.

FFS:s standar har hundratio år på nacken. De krävs tre personer från Sigfridhorden för att föra in det i festsalen. En som bär och två som håller reda på tofsarna.
- Vi turas om att vakta det. Det är så känsligt att ingen får röra vid standaret eller fotografera det med blixt, förklarar Magnus Andersén och berättar att det ska bytas ut mot en kopia nästa år.

Många medaljer

När den två och en halv timme långa ceremonin är över äter de nyblivna doktorerna middag med landshövdingen, sina anhöriga och olika viktiga personer från universitetet.
Studentmarskalkarna går till Studenternas hus, där de har sitt eget kalas. Senare på kvällen återvänder de till doktorsfesten för att glittra på dansgolvet. Då är det helt okej att ha på sig så många medaljer man vill.

text: vera hovne
foto: fabian andrén

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se