Han tävlar i att minnas

SM i Minne Daniel Andersson
Ska minnas mest. Minnessporten kräver koncentration. Här ska deltagarna memorera så många okända ansikten och namn som möjligt på tid. Daniel Andersson, längst till höger, tycker att det är en av de svåraste grenarna.
 
 

Så lär du dig att minnas bättre:

Det svenska mästerskapet i minne anordnades av Minnesförbundets ordförande Idriz Zogaj, som har minnestränat i sju år. Han berättar att alla minnestekniker bygger på att man hjälper hjärnan att skapa mentala krokar att hänga upp information på. Så här förklarar han teknikernas grundprinciper:

Länkmetoden - Du länkar ihop information så att det ena leder till det andra.

Associationsmetoden - Du byter ut abstrakt information mot sådant som din hjärna kan hantera, det vill säga sådant som du vet att du kommer ihåg eller har lättare att komma ihåg.

Rumsmetoden - Du placerar informationen så att du själv kan välja när du vill hitta den. Det mentala rummet kan vara ditt hem, vägen till jobbet eller sportanläggningen som du brukar gå till.

Repetition - Din hjärna behöver se informationen flera gånger för att minnas bättre. Precis som en muskel behöver den öva och träna för att bli starkare och orka mer.
För att sedan göra det lättare för hjärnan så är det bra om man överdriver informationen och gör den rolig, animerad, blandar in sina sinnen och så vidare. Det är lättare för hjärnan att komma ihåg det som gjort ett starkare intryck på dig.
Och, slutligen, desto mer du övar desto bättre och snabbare blir du.

läs mer: minnesforbundet.se

Det är knäpptyst i salen och deltagarna skriver koncentrerat. Men det här är ingen vanlig tenta, utan det första svenska mästerskapet i minne. Chalmersstudenten Daniel Andersson var där och utmanade världseliten.

 

- Jag började träna mitt minne i januari förra året när jag av en slump hittade en bok i minnesträning på biblioteket, säger Daniel Andersson som pluggar teknisk fysik. Detta är hans första officiella mästerskap, tidigare har han bara tävlat på internet.

Bäst i världen

Minnesmästerskapet hölls den 26 september i Universeums källare. Sporten är fortfarande relativt liten i Sverige och bara fem av deltagarna var svenskarna. De övriga minnesatleterna hade rest till Göteborg från Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och England. Flera av dem tillhör de högst rankade i världen inom minnessport.

De tävlande har alla tränat upp sitt minne genom att använda metoder liknande dem som lärs ut i kurser i studieteknik. I övrigt är det som vilken annan sport som helst - för att bli duktig krävs det mycket träning.
- Det svåra är att minnas under tidspress, säger Daniel Andersson.

Bilder i system

Han har skapat och memorerat ett system av ungefär tusen bilder. Det blir cirka 15 minuters träning per dag så här under terminen, när han är ledig blir det mer.
- Träningen går ut på att jag repeterar bilderna i mitt system för att bli snabbare och snabbare på att plocka fram information som jag lagrar med hjälp av dem, berättar han.

Memorera kortlek

Nyfikna besökare kunde följa tävlingen från bakom en glasvägg. Innanför satt deltagarna i bänkrader och testade sitt minne i de tio olika tävlingsgrenarna. Det gällde att minnas så många ord, siffror, och binära tal som möjligt, att koppla ihop ansikten och namn, eller att återge abstrakta bilder i rätt ordning. En av grenarna gick också ut på att memorera en kortlek på tid.

- För varje kort har jag memorerat en association till en person och till ett verb. Spader kung, till exempel, är Darth Vader och blixtar genom händerna, berättar Daniel Andersson som klarade att memorera en kortlek på tre minuter och 43 sekunder.

Efter tävlingen stod det klart att han slutat som andre bäste svensk. Och fler tävlingar ser det ut att bli:
- Jag funderar på att åka till VM i London den 12-14 november.

text och foto: elin hellström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se