"Låt studenter välja bort det kaklade badrummet"

”Alla vill inte ha det senaste och dyraste materialvalet och inredningen.”
”Alla vill inte ha det senaste och dyraste materialvalet och inredningen.” tycker Centerstudenter

"Alla vill inte ha det senaste och dyraste materialvalet och inredningen."

Sverige är på väg ut ur finanskrisen. Trots det är arbetslöshetssiffrorna höga, och särskilt drabbade är unga människor. Många unga tar nu sin chans att studera när det är svårt att få jobb, för att på så sätt stå rustade när jobbchanserna ökar.

Studenter som på någon månad kan bli antagna på en utbildning på andra sidan av landet är i första hand intresserade av att få tag på en lägenhet som är billig, funktionell och därmed oftast liten. Det krävs ingen nobelpristagare för att kunna räka ut att det också måste gå snabbt.

För Göteborgs del ser det mörkt ut. Statistiken som presenteras är en matematik som inte går ihop. Det finns 44 800 studenter i Göteborg och bara 9 600 studentlägenheter. Glappet innebär att det går 4,7 studenter per lägenhet. Dessutom är hela 50 procent av studenterna på Göteborgs universitet och 60 procent på Chalmers studenter från andra län. Göteborgs stad måste kunna möta efterfrågan på studentboenden.

Det finns tyvärr hinder för dem som vill bygga små lägenheter. Boverkets Bygg- respektive Konstruktionsregler (BBR och BKR) är ett sådant hinder. En förändring är nödvändig så att bestämmelserna för fördelningen av rummen och hur avgränsning av rummen ska ske försvinner. Det finns i nuläget regler för att det måste finnas en vägg mellan kök och vardagsrum och dessutom krav på fönster i köket. Dessa regler måste bort. Tog man bort dem skulle det kunna sänka kostnaderna och göra det lättare att bygga små lägenheter.

Normen = extra utgift

För Centerstudenter är det en självklarhet att människor med funktionsnedsättning har möjlighet att bo var de vill. Det finns däremot mycket bättre sätt att lösa detta än dagens norm som gör att alla lägenheter måste vara byggda för att passa människor som är rullstolsburna. Tyvärr blir detta ett hinder för att bygga små lägenheter. Stora dörröppningar och stor toalett gör att toaletten kan ta upp en fjärdedel av lägenheten. Normen gör att små lägenheter snabbt blir stora och för en student med begränsad ekonomi är varje kvadratmeter extra också en extra utgift.

Vi tycker därför att det är bättre att 25 procent av lägenheterna måste vara anpassade för personer med funktionsnedsättning. Dessa lägenheter ska vara utspridda så att utbudet för de människor som behöver dessa lägenheter inte minskar då de dessutom självfallet ska ha förtur till dessa lägenheter. Något som faktiskt skulle gynna människor med funktionsnedsättning då de slipper stå i kö för dessa lägenheter.

Valfrihet

Egentligen handlar våra förslag om något så enkelt som valfrihet. Vi tycker att det är den naturligaste saken i världen att hyresgästen själv får bestämma om lägenheten motsvarar dennes behov. Vi vill inte att det ska vara som nu – att staten och människor som har andra krav på lägenheter bestämmer. Alla vill inte ha det senaste och dyraste materialvalet och inredningen.
De flesta studenter skulle nog välja bort helkaklat badrum och handduks­tork för att faktiskt ha råd att bo i en egen lägenhet. Det är en insikt som både lagstiftare och byggbolag bör ta åt sig av.

Det är ingen hemlighet att studenter ofta har begränsat med pengar, behovet av lägenheter är stort. Sveriges studenter bor idag i andra hand till skyhöga priser, med svartkontrakt eller på en kompis soffa. Det är inte rimligt. Det finns lösningar på bostadsproblemet. Det är dags att vi gör något åt det.

karin ernlund
förbunds­ordförande centerstudenter
rickard nordin (c)
riksdags- och kommunkandidat
göteborg

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se