Vi behöver konkreta lösningar

Socialdemokraterna i Göteborg har gång på gång svikit sina lågt uppsatta vallöften när det gäller bostadsbyggandet i Göteborg, menar Centerstudenter.

Oavsett om du är en nyinflyttad student från Haparanda eller Trelleborg håller du troligtvis med om att bostadsmarknaden i Göteborg knappt existerar. Enligt Boplats siffror från i fjol tog det i snitt över sju år av köande för att få en lägenhet i Majorna-Linné. Det är helt oacceptabelt och slår hårdast mot studenter och nyanlända.
För att sätta saker i perspektiv kommer du som läser det här alltså stå med en kandidat- samt masterexamen i handen när du (kanske) får ett mejl om en lägenhetsvisning.

Det byggs inte tillräckligt, dels eftersom det tar för lång tid att få tillbaka pengarna på investeringarna och dels för att det kommunala planmonopolet gör processen för långdragen. Som grädde på moset är det även möjligt för en privatperson att lämna in en okynnesöverklagan till fyra rättsinstanser utan någon som helst slags motivering. Det kan leda till flera års onödiga fördröjningar och kostnader.
När det gäller det kommunala styret har Socialdemokraterna i Göteborg gång på gång svikit sina lågt uppsatta vallöften när det gäller bostadsbyggandet i Göteborg.
Förra året presenterade bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan ett årligt subventionspaket på 3,2 miljarder kronor i syftet att fler ska studentbostäder ska byggas. Sveriges kommuner som lider av bostadsbrist behöver inte subventioner – de behöver en utfasning av dagens hyresreglering.

När bland annat EU-kommissionen, OECD och andra stora aktörer lyfter fram hyresregleringen som problematisk är det bekymmersamt att inte de större partierna tar tjuren vid hornen.
En prissättning av hyresrätter som ej matchar deras efterfrågan har lett till att vissa får en möjlighet att bo förvånansvärt billigt i de attraktiva delarna placerade i centrala Göteborg.
De som får ta del av fördelarna med en strikt reglerad hyressättning är tyvärr oftast inte studenter eller nyanlända. Vi studenter får däremot tjata halsarna torra för att höra efter om våra bekanta känner till något boende.

Varje hösttermin står 20 000 studenter med ett antagningsbesked i handen och utan tak över huvudet. Ockerhyror i kombination med korta hyresperioder bidrar till att många studenter befinner sig i ett oerhört utsatt läge.
En regering som låtsas som det regnar i kombination med ouppfyllda löften från kommunen kommer att leda till att regionens tillväxt hämmas på lång sikt.
För att få bukt med problemet behöver vi mindre byråkratiskt regelkrångel i form av det kommunala planmonopolet samt mer av friare hyressättning och regelförenklingar. 

NAOD ­HABTEMICHAEL
Ordförande
­Centerstudenter Göteborg

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se