Attentatet bör ses som ett angrepp mot den ­högre utbildningen i världen.

”Skydda studenter i krig och konflikter”

Skärtorsdagens attentat mot universitetet i Garissa är ett angrepp mot den högre utbildningen i världen. Det är dags för världens länder att anta riktlinjer om att särskilt skydda lärosäten och studenter under oro, krig och konflikt, skriver Rebecka Stenkvist, ordförande i Sveriges förenade studentkårer.

På skärtorsdagen attackerade extremistgruppen al-Shabaab ett universitet i staden Garissa i nordöstra Kenya. 147 studenter dödades i attentatet och minst 79 personer skadades innan säkerhetsstyrkorna hann återta kontrollen över lärosätet. Den avskyvärda avrättningen av de oskyldiga studenterna lämnar ingen oberörd och det finns inte ord som nog räcker till för att fördöma dådet.  

Lärosätet som är den enda institutionen för högre utbildning i regionen hade cirka 850 studenter. Med andra ord är det en stor andel av studenterna som har omkommit i attentatet. Attacker som riktar sig mot skolor och universitet är inte ovanliga. Så sent som i december dog 141 människor, när en annan extremistgrupp attackerade en skola i Pakistan. I november attackerade al-Shabaab också en buss i staden Mandera, 28 personer dog och många av dem var lärare. Den välkända islamistmilisen Boko Haram har till och med ett uttalat mål om att bekämpa västerländsk utbildning.  

Den senaste veckans attack i Kenya är det största attentatet mot ett universitet på länge. Attentatet bör ses som ett angrepp mot den högre utbildningen i världen. En fri och trygg akademi är en viktig del av både demokrati och välfärd. Alla studenter borde kunna känna sig säkra när de utbildar sig. Att 147 studenter avrättas på ett universitet är en stor tragedi och ett bakslag för demokratin och det öppna samhället.

Det borde alltid vara prioriterat att skydda skolor och universitet i tider av oro, krig och konflikt. Om det dessutom är känt att det finns ett uttalat hot mot utbildning måste beredskapen vara på högsta nivå. Det internationella nätverket GCPEA, Global Coalition to Protect Education from Attack, har arbetat fram rikt­linjer för hur utbildningsinstitutioner ska skyddas. Riktlinjerna säger bland annat att parterna i en konflikt aldrig får äventyra studenters säkerhet eller utbildning. Attentatet i Garissa visar än en gång att världens stater måste erkänna och börja implementera riklinjerna.

Under det europeiska studentförbundet ESU:s generalförsamling antogs en särskild resolution om riktlinjerna. SFS uppmanar Sverige att aktivt lyfta riktlinjerna i internationella sammanhang. Tillsammans med studentrörelser i hela Europa säger vi: Låt det aldrig hända igen!

 

REBECKA STENQVIST,
ORDFÖRANDE SVERIGES FÖRENADE STUDENTKÅRER

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se