Foto: Privat.

Mer sex på schemat i lärarutbildningarna!

Idag skriver ämneslärarstudenterna Julia Norman och Emy Palmér om hur en förlegad syn på undervisning i sex och samlevnad fortfarande präglar uppfattningen om vad ämnet står för. De riktar kritik mot utbildningarna och skolor som inte tar det på allvar. 

Foto: Violetta Kovacka.

Okunskap ingen ursäkt

Mer transparens från institutionerna, mer av norm- och maktkritiska perspektiv under utbildningen, -arbetsgivare som visar ett aktivt ställningstagande mot sexism – Feministiska Juriststudenter formulerar sina visioner om en konkret väg vidare i spåren av metoo.

What would you fight for? Vad skulle jag kämpa för?

Jag kämpar för att högre utbildning ska genomsyras av ett internationellt perspektiv. Vi lever i en värld som blir allt mer globaliserad, och akademin har ett ansvar att förbereda studenterna för detta.

"Pinsam okunskap"

Studentkårer har olika former verkat vid Göteborgs universitet sedan 1800-talet. Det är därför märkligt att anställda vid myndigheten inte har koll på den rörelse som idag representerar cirka 36 000 studenter. 

Dags att vakna

Vi befinner oss i en turbulent tid. Samtidigt som 60 miljoner människor, varav 28 miljoner barn, är på flykt har världen aldrig varit bättre. Fler barn än någonsin går i skolan och ändå berövas så många en trygg uppväxt. Vi har precis skrivit på Paris-avtalet, världens största klimatavtal, ändå har aldrig våra barns framtid på den här planeten varit mer osäker.

Bechdeltesta dina föreläsningar

Varje kväll läser jag med blytunga ögon godnattsaga för mina barn och allt som oftast uppstår det situationer i berättelsen där jag känner behov av att utmana de traditionella könsrollerna. 

Sveriges högskolor – statens ekonomiska livboj?

Per Aronsson och Karin Hermansson från Liberala Studenter anser att ett av landets största fastighetsbolag, statliga Akademiska hus, bör privatiseras. De vänder sig emot att staten, genom fastighetsbolaget, tjänar pengar på Sveriges högskolor. 

Bostadsbristen löses med nytt miljonprogram?

Miljonprogram istället för marknadshyror

Svaret på bostadsbristen är ett nytt miljonprogram, en reell och koordinerad insats från både stat och kommun för att bygga bort bostadsbristen, skriver studenten Nick Quantock på Spionen Debatt

Debattören RAMLA ABDULLAHI.

Lärarutbildningen saknar normkritik

Studentperspektiv och värdegrundsarbete saknas, och lärarutbildningarna måste bli mer yrkesfokuserade, skriver lärarstudenterna Ramla Abdullahi och Ellen Englund.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se